Rusia ar putea face unele concesii în faţa Ucrainei

Negocierile în vederea revizuirii contractelor cu monopolul rus Gazprom, care durau de peste doi ani, s-au urnit, în sfârşit, din punctul mort, a declarat joi vicepremierul ucrainean Nikolai Azarov. Acesta a dat de înţeles că acorduri care îi convin părţii ucrainene ar putea fi elaborate înainte de 27 iunie, când la Doneţk va avea lor o şedinţă a Comisiei interguvernamentale pentru economie la nivel de premieri. În aceste condiţii, noile acorduri vor fi date pentru semnare preşedinţilor la sfârşitul lui iulie, în timpul întrunirii la Kiev a Comisiei interstatale pentru coope
. (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
01.06.2012

Negocierile în vederea revizuirii contractelor cu monopolul rus Gazprom, care durau de peste doi ani, s-au urnit, în sfârşit, din punctul mort, a declarat joi vicepremierul ucrainean Nikolai Azarov. Acesta a dat de înţeles că acorduri care îi convin părţii ucrainene ar putea fi elaborate înainte de 27 iunie, când la Doneţk va avea lor o şedinţă a Comisiei interguvernamentale pentru economie la nivel de premieri. În aceste condiţii, noile acorduri vor fi date pentru semnare preşedinţilor la sfârşitul lui iulie, în timpul întrunirii la Kiev a Comisiei interstatale pentru cooperare.


Azarov nu a dezvăluit amănunte ale negocierilor avute la Aşhabad cu omologul său rus Dmitri Medvedev. Pentru presă el a declarat doar că 'liderii Rusiei au acceptat să analizeze în mod serios argumentele părţii ruse referitor la livrările de gaz rusesc în Ucraina şi să revină în viitorul apropiat la revizuirea contractului, care în prezent pune Ucraina în condiţii concurenţiale inechitabile'.

Cu două zile înainte, directorul 'Naftogaz Ukrainî', Evgheni Bakulin, a declarat că partea ucraineană solicită nu reduceri de preţ, ci revizuirea contractului dezavantajos, semnat în 2009. Partea ucraineană consideră că problema o constituie formula injustă de calculare a preţului, cu o bază de calcul exagerat de ridicată. Din acest motiv, gazul pentru Ucraina costă cu mult mai mult decât pentru ţări europene mai îndepărtate de Rusia. În trimestrul doi al acestui an preţul pentru Ucraina a ajuns la 450 de dolari, cu tot cu reducerea de 100 de dolari obţinută în urma acordurilor de la Harkov.

Preţul ridicat la gaz a devenit o grea povară pentru economia ucraineană, subliniază expertul în probleme energetice Valentin Zemlianski. În opinia sa, Kievul nu va putea rezista prea mult şi va trebui să facă unele concesii. Mass-media a informat deja despre condiţiile Gazprom: crearea unui consorţiu pentru transportul gazului, în cadrul căruia partea rusă să deţină la jumătate controlul asupra sistemului ucrainean de gazoducte şi să aibă acces la piaţa internă de gaz. Separat se discuta posibilitatea închirierii depozitelor subterane de gaz ale Ucrainei.

'Toate convergeau către scenariul belarus, pe care partea ucraineană nu dorea să-l accepte. Acum, însă, în condiţiile boicotului iniţiat de reprezentanţi ai UE faţă de puterea de la Kiev şi relaţiilor tensionate cu SUA, precum şi a dificilei situaţii economice interne, nu poate fi exclus nici un viraj politic în direcţia Rusiei, nici concesii faţă de Gazprom', opinează Zemlianski.

În opinia expertului, compania rusă ar putea fi interesată în primul rând de depozitele de gaz ucrainene, cu o capacitate totală de înmagazinare de circa 32 miliarde de metri cubi. Cu toate acestea, reprezentanţii puterii, resping aceste speculaţii. 'Zvonurile sunt lansate de opoziţie. Kievul nu va face niciun fel de concesii care să lezeze interesele naţionale, fie că este vorba despre cedarea către Gazprom a depozitelor de gaz sau de implicarea Rusiei în privatizarea unor obiective de pe teritoriul Ucrainei', a declarat Aleksei Plotnikov, deputat al Partidului Regiunilor.

Recent, ministrul energeticii al Ucrainei, Iuri Boiko, le-a propus ţărilor europene, în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune CNN, să-şi păstreze gaz pentru nevoile lor în depozitele ucrainene. 'Acesta va fi cu adevărat un pas eficient în vederea preîntâmpinării situaţiei cu livrarea de gaz rusesc sub cantităţile contractate', a declarat Boiko.

Potrivit lui Zemlianski, această propunere ar putea schimba radical situaţia. 'Înainte europenii cumpărau gaz rusesc la graniţele Ucrainei cu ţările UE, iar Gazprom plătea către Naftogaz servicii pentru tranzitul pe teritoriul ucrainean. Noua schemă ar putea include pe ordinea de zi a negocierilor ruso-europene în domeniul gazului faptul ca ţările occidentale să cumpere gaz la graniţa ruso-ucraineană şi să achite ele însele către Naftogaz serviciile de tranzit şi cele pentru păstrarea gazului. În această situaţie, poziţiile Ucrainei s-ar consolida semnificativ', subliniază expertul pentru Nezavisimaia Gazeta.

În opinia altui specialist în probleme energetice, Ghennadi Riabţev, este prematur să se vorbească despre revizuirea schemelor existente. 'În ceea ce priveşte cooperarea cu Naftogaz, partenerii europeni care insistă asupra reorganizării companiei o consideră în forma sa actuală 'netransparentă' şi, prin urmare, insuficient de sigură. Până când reforma Naftogaz nu se va încheia, este puţin probabil să se poată vorbi în mod serios despre noi scheme şi perspective financiare', consideră specialistul.

În acelaşi timp, cei doi experţi intervievaţi de Nezavisimaia Gazeta converg în opinia că monopolul rus Gazprom formulează faţă de partea ucraineană cu mult mai puţine cerinţe decât partenerii europeni. Riabţev nu exclude posibilitatea ca în etapa actuală Rusiei să-i convină următorul schimb: revizuirea contractelor în domeniul gazului contra dreptului de a închiria depozitele subterane ucrainene pentru o perioadă îndelungată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor