Secretul unui abdomen plat: sarea

Cristal de sare.
Cristal de sare. (Omar Torres / AFP / Getty Images)

Potrivit unui gastroenterolog din SUA, pentru a obţine un abdomen plat ar fi suficient reducerea aportului de sare în dietă şi creşterea a celui de fibre şi potasiu.

Ideea de a avea un abdomen plat este ceva atrăgător pentru majoritatea oamenilor, în special pentru femei. Şi pentru a-l obţine adesea se folosesc dietele cele mai imposibile - şi chiar periculoase – până a renunţa la mâncare.

Departe de a sugera ceva de genul acesta, un renumit gastroenterolog american, Robynne Chutkan, fondatoarea Centrului digestiv pentru femei din Washington, consideră că pentru a obţine un abdomen plat nu este necesar recurgerea la diete drastice, şi este suficient doar consumul redus de sare în dietă şi favorizarea alimentelor bogate în potasiu şi fibre.

Sugestiile doctoriţei Chutkan sunt cuprinse în noua sa carte, în care explică de ce femeile tind să se umfle mai mult decât bărbaţii în zona abdominală. Motivul ar putea fi atribuit intestinului care, la femei, este mai lung. Chiar şi sistemul digestiv este diferit la bărbaţi şi femei, a afirmat ea.

Prin urmare, pentru a favoriza obţinerea unui abdomen plat, Dr. Chutkan recomandă reducerea aportului de sare în dietă, deoarece aceasta provoacă edema. Ideal ar fi să se consume mai puţin decât doza zilnică recomandată, care este este de 1,500 mg pe zi. O modalitate bună de a evita o supradoză de sare este aceea de a săra puţin alimentele şi evitarea alimentelor gata preparate (care sunt adesea bogate în sare) şi a snack-urilor.

Împreună cu reducerea cantităţii de sare, experta recomandă consumarea mai multor fibre. Idealul este o combinaţie de fibre insolubile cu fibre solubile: astfel se întăresc funcţiile intestinale şi se combate senzaţia de balonare, explică Chutkan.

Alimentele bogate în fibre sunt fructele şi legumele cu frunze verzi. Dintre acestea, este bine să fie încurajată consumarea celor bogate în potasiu, deoarece acest element promovează eliminarea lichidelor în exces, contracarând retenţia de apă. Cu toate acestea, subliniază expertul, este bine să fii mereu hidratat: consumul apei favorizează în mod corespunzător mobilitatea intestinală şi eliminarea sării şi potasiului în exces.

Alte alimente de care trebuie să ne ferim sunt cele dulci sau grase, în timp ce ideale sunt cele mai uşoare şi fierte la vapori. Chiar şi îndulcitorii artificiali ar trebui să fie evitaţi, deoarece aceştia nu sunt pe deplin digeraţi - pot provoca fermentare în intestin provocând gaz şi balonare.

Deci, pentru recâştigarea unui abdomen plat, uneori, este suficient să folosim câteva măsuri de precauţie simple, care sunt de fapt aceleaşi cu cele de menţinere a sănătaţii în general.