Secretarul de stat al SUA a criticat dur România, Ungaria şi Rusia. Care este reacţia guvernului

Într-un discurs în care denunţă, în general, regresul valorilor democratice în Europa şi Asia Centrală, secretarul de Stat american Hillary Clinton, a citat România şi Ungaria printre statele ale căror guverne au devenit "mai agresive" în contracararea opoziţiei. În discursul său, care a fost postat pe site-ul Departamentului american de Stat, oficialul american a precizat că în România există provocări pentru procesul constituţional.
Hillary Clinton, 18 mai 2012 (Alex Wong / Getty Images)
Liviu Şerbănescu
07.12.2012

Într-un discurs în care denunţă, în general, regresul valorilor democratice în Europa şi Asia Centrală, secretarul de Stat american Hillary Clinton, a citat România şi Ungaria printre statele ale căror guverne au devenit "mai agresive" în contracararea opoziţiei. În discursul său, care a fost postat pe site-ul Departamentului american de Stat, oficialul american a precizat că în România există provocări pentru procesul constituţional.

În cadrul unei reuniuni a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa desfăşurată la Dublin, Hillary Clinton a denunţat regresul valorilor democratice şi a drepturilor omului în state din Europa şi din Asia Centrală, relevă Realitatea TV, citând AFP.

"Sunt din ce în ce mai preocupată pentru viitorul acestei organizaţii şi pentru valorile pe care le-a apărat permanent", a precizat Clinton cu ocazia reuniunii anuale a miniştrilor de Externe din cele 57 de state membre OSCE.

"La peste 20 de ani de la încheierea Războiului Rece, sarcina de construire a unei Europe a libertăţii şi a păcii încă nu a fost îndeplinită", a mai subliniat secretarul de Stat american.

Hillary Clinton se întâlnise anterior cu reprezentanţi ai societăţii civile din şapte ţări, care i-au transmis preocupările lor în materie de drepturile omului.

Oficialul SUA a acuzat guvernele că devin "din ce în ce mai agresive în tentativele de blocare a disidenţei" şi a denunţat situaţiile din Rusia, Belarus, Ucraina, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Kazahstan, precum şi din România şi Ungaria, relevă Realitatea TV.

Hillary Clinton a trecut în revistă apoi mai multe exemple concrete din mai multe ţări membre OSCE care ridică îngrijorări în acest sens.

"Sunt semnale nefericite privind regresul democraţiei în Ungaria şi provocări pentru procesele constituţionale din România, precum şi faptul că persistă perspectiva urâtă a antisemitismului, xenofobiei, discriminării imigranţilor, minorităţii roma, persoanelor din minorităţile sexuale şi altor grupuri vulnerabile”, a declarat Hillary Clinton.

Oficialul SUA a acuzat guvernele că devin "din ce în ce mai agresive în tentativele de blocare a disidenţei" şi a denunţat situaţiile din Rusia, Belarus, Ucraina, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Kazahstan, precum şi din România şi Ungaria.

În cadrul Uniunii Europene şi NATO, există "evoluţii îngrijorătoare", a mai relevat secretarul de Stat american, menţionând "manifestări de recul al democraţiei în Ungaria".

Înainte de a se întâlni cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, Clinton a denunţat recent "o tendinţă de re-sovietizare a regiunii", referindu-se la proiectul uniunii comerciale între Rusia şi alte foste republici sovietice. "Încercăm să identificăm mijloace eficiente de încetinire sau de blocare a acestui proiect", a precizat Clinton.

Reacţia Guvernului la criticile secretarului de Stat al SUA

Într-un comunicat de presă, Ministerul român al Afacerilor Externe a transmis joi seară mai multe precizări referitor la declaraţiile secretarului de stat al SUA Hillary Clinton făcute în cadrul Consiliului Ministerial OSCE de la Dublin.

"În discursul prezentat în cadrul reuniunii menţionate, referirile la România sunt mult mai restrânse decât lasă să se înţeleagă unele ştiri de presă. Astfel, discursul nu s-a referit la situaţia opoziţiei sau la alte abuzuri, ci la «provocări faţă de procesele constituţionale». România nu (repetăm, nu) a fost asociată, în niciun caz, unei serii de state «ale căror guverne ar fi devenit mai agresive în contracararea opoziţiei", aşa cum este relatat în mod eronat sau rău intenţionat în unele preluări de presă. În realitate, discursul menţionat citează România astfel: «Sunt din păcate semne de declin democratic» («democratic backsliding») în Ungaria şi provocări faţă de procesele constituţionale în România ... («challanges to constituţional processes»)", relevă MAE.

În comunicatul ministerului se "reaminteşte că evoluţiile din vara acestui an s-au desfăşurat strict în cadrul oferit de Constituţia României, iar deciziile Curţii Constituţionale au fost pe deplin şi în întregime respectate". "Ministerul Afacerilor Externe nu doreşte să comenteze modul tendenţios în care s-a preluat ştirea în unele medii de presă. Ceea ce contează este relaţia specială dintre România şi SUA, parteneriatul strategic România-SUA fiind prioritar pentru România. În egală măsura, MAE atrage din nou atenţia asupra necesităţii respectării deontologiei profesiei de jurnalist, citarea exactă a surselor fiind o precondiţie absolut necesară pentru informarea corectă a opiniei publice".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor