Ambasadorul SUA, la împlinirea a 10 ani de la intrarea României în NATO: Trupele române şi americane sunt ca fraţii şi surorile

Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucureşti, a afirmat, la ceremonia ce a avut loc, miercuri, la Palatul Cotroceni, ce a marcat împlinirea a 10 de ani de când România a intrat în NATO, că “trupele române şi americane sunt ca fraţii şi surorile”, relaţia personală dintre soldaţii americani şi români consolidând rolul de aliat al NATO al ţării noastre.
Ana Petrescu
21.11.2012

Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucureşti, a afirmat, la ceremonia ce a avut loc, miercuri, la Palatul Cotroceni, ce a marcat împlinirea a 10 de ani de când România a intrat în NATO, că “trupele române şi americane sunt ca fraţii şi surorile”, relaţia personală dintre soldaţii americani şi români consolidând rolul de aliat al NATO al ţării noastre.

“SUA au lucrat foarte strâns cu România încă dinainte de a deveni membră NATO, în timpul Parteneriatului pentru Pace. Militari români au servit în Irak, Afganistan şi alte teatre de război, iar militarii americani îi respectă foarte mult pe cei români. Am fost de mai multe ori să vizitez trupele româneşti în Irak şi Afganistan şi am rămas impresionat de colaborarea acestora cu soldaţii americani. Cred că rolul de aliat al NATO al României a fost consolidat de relaţia personală dintre soldaţii români şi cei americani. Am luat prânzul cu militari americani şi i-am întrebat dacă se simt confortabil sub comandă românească. Mi-au răspuns că şi-ar pune viaţă chezaş pentru superiorii români. Trupele române şi americane sunt ca fraţii şi surorile. Am fost impresionat nu numai de competenţă şi angajamentul trupelor, ci se de cât de bine lucrează cu ale noastre ”, a declarat Mark Gitenstein.

Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti a adăugat că SUA este recunoscătoare “pentru rolul constructiv al României ca partener bilateral. Parteneriatul România - NATO va deveni o piatră de temelie a scutului antirachetă american în Europa”.

Traian Băsescu: Intrarea în NATO a marcat reîntoarcerea la familiile democraţiilor occidentale, căreia România îi aparţinea de drept

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că invitarea României, în urmă cu 10 ani, de a face parte din NATO este o “decizie a marcat reîntoarcerea la familiile democraţiilor occidentale, căreia ţara noastră îi aparţinea de drept din punct de vedere istoric, cultural şi economic”.

“Sărbătorim astăzi 10 ani de la decizia istorică a NATO, de la summitul de la Praga, de a adresa invitaţia de aderare pentru şapte state, inclusiv România. S-a deschis astfel calea cea mai amplă rundă de lărgire din istoria organizaţiei, că a extins spaţiul de securitate, stabilitate şi libertate de la Marea Baltică la Marea Neagră. Pentru statele care au fost invitate, precum România, această decizie a marcat reîntoarcerea la familiile democraţiilor occidentale, căreia ţara noastră îi aparţinea de drept din punct de vedere istoric, cultural şi economic. Invitarea la NATO a avut deci şi semnificaţia unui gest de reparaţie morală din punct de vedere istoric. ”, a afirmat Traian Băsescu.

Şeful statului a subliniat că, de la bun început România şi-a asumat comportamentul de stat membru al NATO şi a fost solidară cu misiunile alianţei, încă dinainte de integrarea efectivă.

"România a aprobat şi înaintea integrării în NATO să aibă un comportament ca şi cum ar fi stat membru, iar acest comportament ne-a făcut solidari cu misiunile NATO, încă înainte de invitaţia de a adera. Intrarea României în NATO a deschis calea reintegrării în marea familie europeană. Ne-am îndeplinit astfel principalul obiectiv de politică externă de după 1989, sprijinit puternic de marea parte a populaţiei şi de toată clasa politică. Avem la această oră, urmare a solidarităţii cu NATO şi determinării noastre de a lupta pentru democraţie, 23 de militari căzuţi la datorie în teatrele de operaţii şi 131 răniţi.

Preşedintele a făcut o trecere în revistă a contribuţiei României la NATO în decursul celor 10 ani de la aderare, timp în care ţara noastră şi-a definit un profil strategic.

“În cei 10 ani scurşi de la momentul invitării, România şi-a definit un profil strategic prin participarea semnificativă la operaţiile Alianţei (ISAF, KFOR, Active Endeavour, Operaţiunea din Libia), prin rolul de promotor al procesului de extindere a NATO, prin contribuţia activă la dezvoltările conceptuale legate de rolul NATO - materializate în adoptarea noului concept strategic al NATO în 2010, prin participarea activă la definirea rolului NATO în combaterea noilor ameninţări precum cyberterorismul şi prin definirea şi implementarea în sistemul antirachetă”, a punctat Traian Băsescu.

Traian Băsescu a precizat, în discursul său, că NATO trece printr-o perioadă de austeritate din cauza crizei globale.

“NATO trece printr-o perioadă de austeritate determinată de criză globală, dar şi de înclinaţia statelor europene de a menţine bugetele apărării la un nivel redus. Un NATO puternic nu poate există fără capabilităţile necesare îndeplinirii misiunilor. De aceea, e important să respectăm propriile noastre angajamente faţă de alianţă. România s-a angajat la menţinerea unui o procent de 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare. Este momentul să ne amintim nevoia că şi aceste angajamente să fie respecte de România, ca şi de toate ţările membre NATO. Acum, când vedem lumea în schimbare, avem nevoie şi mai mult de solidaritate şi de contribuţiile tuturor aliaţilor. Apărarea antirachetă din care o parte e amplasată pe teritoriul României, parteneriatul strategic cu SUA, sunt tot atâtea atuuri pentru a creşte securitatea României”, a concluzionat preşedintele României.

Tot miercuri, cu prilejul aniversării a 10 ani de la invitarea României pentru aderare la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Traian Băsescu, a acordat decoraţii ofiţerilor superiori de armată, în semn de înaltă apreciere pentru devotamentul şi profesionalismul de care au dat dovadă de-a lungul întregii lor cariere şi care au contribuit la procesul de reformare a instituţiilor cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale, la întărirea prestigiului Armatei României în raport cu partenerii din cadrul Alianţei.

Şeful statului a acordat Ordinul Naţional „Pentru Merit” - în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, domnului general-maior Strîmbeanu Gheorghe Victor, Ordinul „Virtutea Militară” - în grad de Comandor, cu însemn pentru militari, domnului colonel Ungureanu Dumitru Radu, Ordinul „Virtutea Maritimă” - în grad de Ofiţer, cu însemn pentru militari, domnului comandor Cătăneanu Dumitru Valentin-Vicenţiu, Ordinul „Virtutea Militară” - în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari domnului general de brigadă Ciucă Gheorghe Nicolae-Ionel, domnului general de brigadă Grecu Petre Dan-Florin şi domnului colonel Mândrescu Vasile Mircea, precum şi Ordinul „Virtutea Aeronautică” - în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari domnului comandor Duţă Petre Vasile şi domnului colonel Maxim Dimitrie Gheorghe.

La ceremonia de miercuri, care a marcat aniversarea a zece ani de când ţara noastră a fost invitată să devină membru NATO, au participat toţi preşedinţii postdecembrişti ai României.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor