Gitenstein: Sunt optimist în privinţa viitorului României şi al relaţiilor dintre popoarelor noastre

Palatul Cotroceni, ceremonia de decorare a ambasadorului SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein de către Traian Băsescu, preşedintele României
Palatul Cotroceni, ceremonia de decorare a ambasadorului SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein de către Traian Băsescu, preşedintele României (Epoch Times România)

Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a declarat miercuri, cu ocazia decorării de către preşedintele Traian Băsescu, că este optimist în legătură cu viitorul României şi al relaţiilor dintre cele două popoare.

”Sunt profund emoţionat să primesc această decoraţie. Cei trei ani petrecuţi de mine şi de soţia mea, Libby, în România au fost printre cei mai plini de satisfacţii din viaţa noastră. Am fost onorat de faptul că preşedintele Obama m-a ales să îl reprezint în România, ţara strămoşilor familiei mele”, a spus Mark Gitenstein, care a primit Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad de Mare Cruce.

Diplomatul a subliniat faptul că a îndeplinit cu ”dragoste” misiunea de a consolida şi aprofunda relaţia bilaterală dintre România şi SUA.

”A fost foarte emoţionant să pescuiesc în Delta Dunării, să merg cu bicicleta prin Transilvania, să fac drumeţii la ruinele de la Sarmisegetuza, să savurez un pahar de vin pe Valea Oltului sau la Dealu Mare şi, mai ales, să explorez vechiul oraş Botoşani, locul naşterii străbunicului meu. Însă, de departe cel mai plăcut a fost să cunosc români, să descopăr energia, inteligenţa, pasiunea, creativitatea şi umorul românilor. A fost o experienţă personală pentru mine, fiindcă în fiecare român întâlnit regăsesc o parte din tatăl meu, care, din nefericire, a decedat în timpul mandatului meu. Însă el era în întregime român”, a mai spus Gitenstein.

Ambasadorul s-a arătat ”optimist în privinţa viitorului României şi al relaţiei dintre popoarele noastre”. ”Românii sunt patrioţi şi îşi doresc ca această ţară şi instituţiile sale să fie puternice, independente şi să ofere fiecărui român puterea de a-şi realiza visurile. Noi, americanii, împărtăşim aceleaşi valori”, a subliniat Mark Gitenstein, a cărui misiune în România se va încheia la 14 decembrie.