Gitenstein: Voi continua să fiu implicat în regiune, chiar dacă misiunea în România se încheie

Ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein (st)
Ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein (st) (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a declarat marţi că va continua să fie implicat în regiune, chiar dacă misiunea sa în România se va încheia săptămâna viitoare.

”Deşi misiunea mea se încheie săptămâna viitoare, interesul meu, nu. Voi continua să fiu implicat în regiune”, a declarat Mark Gitenstein, la ceremonia de inaugurare a Centrului de Training şi Conferinţe al Centrului Sud-Est European de Aplicare a Legii (SELEC).

Mark Gitenstein a apreciat activitatea SELEC, ”singura instituţie regională pentru combaterea crimei organizate transfrontaliere”, şi ”un model de cooperare” care ar putea fi implementat şi în alte regiuni cu astfel de probleme.

Totodată, ambasadorul SUA a precizat că Departamentul pentru Securitate Internă şi-a exprimat interesul pentru detaşarea unui agent cu experienţă la sediul SELEC.

La ceremonia de inaugurare a fost prezent şi secretarul de stat în MAI Marian Tutilescu, precum şi mai mulţi ai ambasadori în România ai statelor care fac parte din SELEC.

SELEC, al cărui sediu se află la Palatul Parlamentului, este o organizaţie de cooperare a organismelor de aplicare a legii în sud-estul Europei, care cuprinde reprezentanţi ai poliţiei şi vămilor din toate statele membre. Aceştia fac analize de risc şi organizează misiuni de combatere a criminalităţii transfrontaliere.

Din Centrul Sud-Est European de Aplicare a Legii fac parte 13 state: România, Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Macedonia, Grecia, Ungaria, Moldova, Serbia, Slovenia şi Turcia, la care se adaugă mai multe state partenere.

Centrul de Training şi Conferinţe a fost realizat cu sprijinul Comandamentului European al Statelor Unite.