Gitenstein: NATO vrea să fie convinsă că instituţiile sunt democratice în statele membre
alte articole
Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein a declarat miercuri că NATO nu este doar o alianţă militară, ci este şi una politică, susţinând astfel că Alianţa Nord Atlantică „vrea să fie convinsă” că instituţiile democratice şi sistemul de guvernare sunt dezvoltate, la fel şi controlul asupra armatei din statele membre.
„NATO nu este doar o alianţă militară, ci şi o alianţă politică. Pregătindu-ne partenerii să lucreze împreună, NATO vrea să fie convins că instituţiile democratice sunt dezvoltate, că sistemul de guvernare este bine dezvoltat, la fel şi controlul asupra armatei. În multe feluri NATO consolidează procesul de integrare sub toate aspectele statelor din piaţa liberă euro-atlantică, iar România continuă să joace un rol valid în acest proces ajutând ca mentor în prezent şi în viitor statele aspirante la NATO”, a spus ambasadorul SUA la evenimentul de ceremonie a împlinirii de 10 ani de când România a fost invitată să adere la NATO.
De asemenea, ambasadorul a precizat că rolul României ca aliat al SUA a fost consolidat de relaţiile dintre militarii români şi cei americani, susţinând astfel că aceştia sunt „într-adevăr ca nişte fraţi şi surori”. „Cred că rolul dumneavoastră ca aliat al SUA a fost consolidat de relaţiile dintre militarii români şi cei americani, la nivel personal. (...) Acum câţiva ani am participat la un exerciţiu de antrenament pentru trimiterea de trupe în Afganistan. La acel moment România avea comanda asupra unei echipe de militari americani şi i-am întrebat pe soldaţii noştri dacă se simt confortabil sub comandă română, iar un tânăr soldat mi-a spus că şi-ar pune viaţa în mâinile lor (ale militarilor români n.r.). Militarii americani şi cei români sunt într-adevăr ca fraţii şi surorile şi sunt gata să lupte şi să moară alături pentru a ne atinge cauza comună şi scopurile bilaterale. Aceasta este măsura unei alianţe”, a menţionat Gitenstein.
„SUA au lucrat foarte strâns cu Guvernul României dinainte de aderarea la NATO. Militarii români şi cei americani au luptat împreună, sub auspiciile NATO şi vreau să spun că militarii americani îi respectă foarte mult pe cei români. Am fost martor personal la curajul dumneavoastră, la acţiunile dumneavoastră în Afganistan şi am fost foarte impresionat de acestea (...)”, a completat ambasadorul SUA. El şi-a încheiat discursul spunând că este „foarte mândru” să fie ambasador în ţara noastră. „Sunt foarte mândru să fiu ambasador al SUA într-o ţară în care prietenii părinţilor mei s-au născut. Vreau să vă doresc dumneavoastră şi poporului român toate cele bune cu această ocazie”, a conchis Mark Gitenstein.