Seceta şi diferenţele de curs valutar, au adus Hidroelectrica pierderi de 234 mil. lei
alte articole
Hidroelectrica a avut în primele 9 luni din acest an un rezultat negativ de 234,3 mil. lei,faţă de pierderea de 7,6 mil. lei raportată în acelaşi interval din 2011, din cauza diferenţelor de curs valutar nefavorabile şi a secetei,care a diminuat producţia cu circa 40% faţă de un an mediu hidrologic.
În primele nouă luni ale acestui an, producţia de energie la borne a fost de 9656 GWh, spre deosebire de anul 2011, când, pentru aceeaşi perioadă, aceasta a fost de 12698 GWh. Anul trecut, producţia de energie la borne a scăzut cu 26%, la 14710 GWh, de la 19852 GWh.
Afacerile s-au diminuat cu circa 24%
Potrivit informaţiilor trimise de Hidroelectrica la solicitarea Agenţiei NewsIn, în perioada ianuarie-septembrie a acestui an, valoarea cifrei de afaceri a scăzut cu circa 24%, până la 1,851 miliarde lei, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2011, când s-a înregistrat 2,436 miliarde lei.
"Printre principalii factori de influenţă se numără reducerea producţiei de energie electrică, ca urmare a secetei severe prelungite, instaurată încă din luna septembrie 2011, care a impus instituirea clauzei de forţă majoră în toate contractele comerciale în perioada octombrie 2011 – mai 2012 şi ulterior începând cu luna august până în prezent", au declarat reprezentanţii celui mai mare producător de energie din România.
În ceea ce priveşte investiţiile din 2012, reprezentanţii Hidroelectrica au declarat că valoarea totală aprobată a Programului de Dezvoltare al companiei pe întregul an este de 783,2 milioane lei, din care valoarea totală a realizărilor pe primele 9 luni este de 589,5 milioane lei.
Totodată, cheltuilelile totale ale producătorului de energie au avut, în perioada ianuarie-septembrie 2012, o valoare de 2,171 miliarde lei. În aceeaşi perioadă a anului 2011, valoarea cheltuielilor totale ale societăţii a fost de 2,547 miliarde lei, pentru întreg anul 2011 valoarea fiind de 3,145 miliarde lei.
"La nivelul fiecărei perioade analizate, cheltuielile care au o pondere semnificativă în totalul cheltuielilor evidenţiate în contul de profit şi pierdere sunt reprezentate de:
cheltuieli cu apa brută uzinată, amortizarea imobilizărilor corporale şi necorporale, cheltuieli cu reparaţiile, cheltuieli cu personalul, cheltuieli financiare şi cheltuieli cu energia electrică achiziţionată. Menţionăm ca în anul 2012, această cheltuială este nesemnificativă deoarece societatea nu a mai achiziţionat energie, contractele cu producătorii termo (Electrocentrale Deva, Paroşeni) fiind denunţate după deschiderea procedurii insolvenţei", au menţionat reprezentanţii Hidroelectrica.
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, a intrat în insolvenţă în luna iunie a acestui an.
Capitalul social al Hidroelectrica este deţinut de statul român prin Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri în proporţie de 80,0561% şi de Fondul Proprietatea în proporţie de 19,9439%.
La data de 30 octombrie 2012, Hidroelectrica avea un număr de 5.174 de angajaţi. Întrebaţi dacă sunt prevăzute disponibilizări în perioada următoare, reprezentanţii Hidroelectrica au declarat că "restructurarea activităţii se va face în conformitate cu planul de reorganizare care va fi prezentat de Administratorul Judiciar al societăţii".