Sebastian Ghiţă: Microsoft a încasat 400 de milioane de euro, iar statul român a primit "nimicul"

Vorbind despre celebrul dosar Microsoft, în care sunt urmăriţi penal cel puţin nouă foşti miniştri (zece cu tot cu Udrea), deputatul (fost PSD) Sebastian Ghiţă a declarat că Justiţia "nu este egală" în acest caz şi că gigantul IT a încasat 400 de milioane de la statul român, pentru licenţe, fără să livreze practic nimic.
Sebastian Ghiţă (foto:reporter virtual)
Loredana Diacu
27.02.2015

Vorbind despre celebrul dosar Microsoft, în care sunt urmăriţi penal cel puţin nouă foşti miniştri (zece cu tot cu Udrea), deputatul (fost PSD) Sebastian Ghiţă a declarat că Justiţia "nu este egală" în acest caz şi că gigantul IT a încasat 400 de milioane de la statul român, pentru licenţe, fără să livreze practic nimic.

"Nu ne-a vândut nicio licenţă! Pentru că acele calculatoare care erau în ministere aveau deja licenţe. (...) Noi am cumpărat nimicul cu 400 de milioane de euro în 10 ani. Acesta este adevărul! Şi de aici s-au luat şpăgile pe care le vedem astăzi la televizor.", i-a declarat Ghiţă lui Cătălin Tolontan.

"S-au luat şpăgi imense şi, dacă vrei să te minţi, zici că le-au luat pentru ţară. O porcărie imensă, asta este afacerea Microsoft cu România! Ştiţi că nu noi, ci Uniunea Europeană a oprit-o? Când şi-a dat seama că se întâmplă în mai multe ţări din Est a zis să le plătim la o valoare reziduală şi să ne lase Microsoft în pace. Ne-au vândut o hârtie pe 400 de milioane de euro", a mai adăugat Ghiţă.

În ceea ce priveşte anchetarea corupţiei, sute de oameni de afaceri români reclamă că străinii sînt trataţi privilegiat, a mai adăugat Ghiţă, precizând că asta se numeşte "să fluieri cu dublă măsură."

"Când Enel a încărcat la factură consumatorii, DNA l-a ridicat pe directorul român. Oare directorul de deasupra, care este italian, nu ştia nimic despre faptul că firma lui îşi păcălea consumatorii? Oare el nu ştie nimic nici despre faptul că Enel importă utilaje ieftine din China, de la contoare pentru oameni la altele alea, de a ajuns să aibă monopol cu nişte chestii care nu satisfăceau nici standardele de pe vremea lui Nea Nicu?! Italianul s-a urcat în avion şi a plecat la Roma. Nu ştie nimic", a explicat Ghiţă.

Redăm câteva fragmente ilustrative din interviul cu Sebastian Ghiţă, publicat de Cătălin Tolontan pe blogul său:

C.T.– Şi unde nu e egală justiţia? La Microsoft?
S. G. – Exact! Ştiţi ce ne-a vândut Microsoft?

- Licenţe.
– Nu. Asta se spune pe televiziuni. Nu ne-a vândut nicio licenţă! Pentru că acele calculatoare care erau în ministere aveau deja licenţe.

- De unde?

– De la noi, eu eram în afacerea IT la jumătatea anilor 2000 şi ştiu ce spun. La un moment dat, exista obligaţia ca toate firmele care vindeau calculatoare să le vândă împreună cu licenţe. Pe care noi le cumpăram, era sub 100 de dolari, de la Microsoft. Şi atunci ce au făcut americanii? Au zis că vând Guvernului upgradarea, adică posibilitatea de a descărca îmbunătăţirea softului.

- Adică ne dau versiunile ulterioare.
– Teoretic. Doar teoretic! Însă pe calculatoarele Guvernului oricum nu mergeau noile versiuni, care de altfel nici n-au fost descărcate! Noi am cumpărat nimicul cu 400 de milioane de euro în 10 ani. Acesta este adevărul! Şi de aici s-au luat şpăgile pe care le vedem astăzi la televizor.

– O secundă, vă rog! Dacă facem o cerere la Microsoft să ne spună pe cite calculatoare cu licenţe ale Guvernului României s-au descărcat în anii ăştia softurile, ca să ştim ce am plătit, spuneţi că vom afla că pentru sute de mii de calculatoare s-au descărcat doar câteva mii de softuri?!!!

Noi am cumpărat nimicul cu 400 de milioane de euro în 10 ani. Acesta este adevărul! Şi de aici s-au luat şpăgile pe care le vedem astăzi la televizor.

- Nu! Eu spun că s-au descărcat spre zero licenţe! Eu spun că am asistat la o operaţiune de furt din bugetul României de 400 de milioane de euro. Şi Microsoft nu e singurul exemplu. Mai am să vă povestesc.

- De ce ar fi acceptat România aşa ceva de la Microsoft?

– Nu România. Unii din România. Trebuie să ştim toţi ceea ce, mă rog, procurorii nu o spun: nouă nu ne trebuiau acele servicii!

Deci Microsoft ştia şi de şpaga către politicieni, de vreme ce avea nevoie de bunăvoinţa lor la achiziţia a ceva despre care spuneţi că era nefolositor?

– Şefii Microsoft din România, nu unul, ci mai mulţi care s-au succedat, ofereau privilegiul reprezentării unor intermediari. Cum era Florica, celebrul Florica. Dacă o parte din bani se întorceau la ei, cred că procurorii pot afla. După cum, banii dinspre Florica plecau şi la partide.

- Pare o operaţiune prea mare ca să fie gândită altfel decât la nivel de stat. Om fi crezut că ne cumpărăm indulgenţa americanilor!

– Poate s-o motiveze ei oricum acum! Ce nevoie avea SUA să băgăm noi bani în buzunarul Microsoft? E adevărat că Microsoft făcea drumuri la Guvern şi la Ambasada SUA. Ei ne-au minţit şi Guvernul nostru şi şi-au minţit şi Ambasada lor. Cert e că s-au luat şpăgi imense şi, dacă vrei să te minţi, zici că le-au luat pentru ţară. O porcărie imensă, asta este afacerea Microsoft cu România! Ştiţi că nu noi, ci Uniunea Europeană a oprit-o? Când şi-a dat seama că se întâmplă în mai multe ţări din Est a zis să le plătim la o valoare reziduală şi să ne lase Microsoft în pace. Ne-au vândut o hârtie pe 400 de milioane de euro.

“Microsoft ştia că noi avem licenţe, că de la ei le luaserăm! Şi totuşi, a pus Guvernul să cumpere suport. Funeriu, Sandu şi alţii de i-am pus noi, românii, miniştri au semnat. Nu ne trebuiau aceste servicii! E o profundă şi mare porcărie organizată de această companie Microsoft”

Interviul integral poate fi citit aici

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pepagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor