Opoziţia bulgară: Guvernul este într-o izolare internaţională; România, singura ţară vizitată de premier

Guvernul bulgar se află într-o izolare internaţională, sigura ţara europeană vizitată de premierul Plamen Oreşarski în primele 100 de zile din mandatul său fiind România, susţine partidul GERB de opoziţie.
Premierul bulgar Plamen Oreşarski. (THIERRY CHARLIER / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
18.09.2013

Guvernul bulgar se află într-o izolare internaţională, sigura ţara europeană vizitată de premierul Plamen Oreşarski în primele 100 de zile din mandatul său fiind România, susţine partidul GERB de opoziţie.

Cotidianul sofiot 24 Ceasa îl citează miercuri pe Ivailo Moskovski, parlamentar din GERB şi fost ministru al transporturilor în guvernul fostului premier Boiko Borisov, potrivit căruia nici o delegaţie străină la nivel înalt nu a vizitat Bulgaria în cele trei luni de când actualul guvern şi-a preluat mandatul, iar singurele vizite externe ale unor membri ai cabinetului au fost în România. Premierul Oreşarski a vizitat săptămâna trecută China, dar, potrivit lui Moskovski, această vizită a fost de lucru şi nu una la nivel înalt. Sunt numeroase semnale că ţara se află într-o izolare internaţională, dar acestea sunt ignorate de guvern, a mai spus fostul ministru în cadrul unei conferinţe de presă la care au fost prezentate o parte din motivele pentru care partidul GERB va depune săptămâna aceasta o moţiune de cenzură împotriva guvernului.

În întreaga perioadă postcomunistă partenerii străini ai Bulgariei nu au fost atât de tăcuţi şi rezervaţi faţă de guvernele bulgare cum sunt acum, a declarat la rândul său Vladislav Goranov, fost viceministru al finanţelor în cabinetul lui Borisov. Goranov a spus că moţiunea de cenzură va demonstra Europei ca guvernul socialist este dependent de partidul ultranaţionalist Ataka.

Investitorii străini se retrag din Bulgaria, a afirmat Liliana Pavlova, fost ministru al dezvoltării regionale. Se observă întârzieri în construcţia de autostrăzi, iar cabinetul nu a alocat decât 25 milioane de euro pentru drumurile mici, a mai spus ea.

Premierul Plamen Oreşarski a vizitat România la 14 iulie cu ocazia inaugurării podului Calafat-Vidin. În România a fost şi singura vizită oficială de până acum a ministrului bulgar de externe Kristian Vighenin. Oreşarski a avut o întâlnire bilaterală cu omologul său român şi la 22 iunie când cel din urmă a vizitat Sofia pentru a lua parte la o şedinţă a Consiliului Partidului Socialiştilor Europeni. De remarcat că premierul Plamen Oreşarski a avut şi câteva deplasări la Bruxelles, dar nu la nivel de stat, ci vizite de lucru la instituţiile europene.

Ziarul Trud informează că opoziţia bulgară va depune joi o moţiune de cenzură împotriva guvernului condus de socialistul Plamen Oreşarski. Liderul partidului conservator GERB, Boiko Borisov, a declarat marţi că moţiunea se va axa pe politica guvernului în toate domeniile. Cel mai probabil moţiunea va fi votată la sfârşitul săptămânii următoare.

Actuala guvernare este un eşec total, nu există niciun domeniu în legătură cu care să nu avem critici, a spus Borisov, motivând astfel decizia ca moţiunea să fie pe politica generală, şi nu pe un anumit domeniu. Borisov a adăugat că este conştient de faptul că moţiunea nu va fi adoptată de parlament, deoarece alianţa de guvernare, care include Partidul socialist, cel al minorităţii turce şi, neoficial, o formaţiune ultranaţionalistă, este una foarte solidă. Cu toate acestea, moţiunea va avea un rol foarte important, a mai spus fostul premier.

Ca să treacă moţiunea, este nevoie de cel puţin 121 voturi în parlament. GERB nu deţine decât 97 de mandate şi are nevoie de voturile tuturor parlamentarilor din partidul ultranaţionalist Ataka (care, deşi oficial nu face parte din alianţa de guvernare, sprijină guvernul), precum şi de cel puţin un vot din partea parlamentarilor din alianţa de guvernare. Reprezentanţii partidului GERB afirmă că nu-şi fac iluzii că moţiunea ar putea trece. În cazul în care nu va fi adoptată, potrivit Constituţiei, opoziţia nu va putea iniţia o nouă moţiune în următoarele şase luni.

De mai bine de trei luni, în Bulgaria au loc proteste antiguvernamentale, care însă devin din ce în ce mai restrânse. Protestele din Bulgaria au început la 14 iunie, după ce guvernul sprijinit de socialişti, etnici turci şi ultranaţionalişti l-a nominalizat pe mogulul de presă Delian Peevski, o persoană foarte controversată, la şefia Agenţiei de securitate naţională. Deşi a doua zi decizia a fost revizuită, protestele au continuat. Manifestanţii susţin că actualul guvern trebuie să demisioneze pentru că s-a discreditat în urma nominalizării lui Peevski.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor