Cetăţenii au dat o lovitură grea oligarhiei (presa bulgară)

Manifestări de protest în Bulgaria împotriva mafiei şi oligarhiei prin care cer demisia premierului Plamen Oreşarski.
Manifestări de protest în Bulgaria împotriva mafiei şi oligarhiei prin care cer demisia premierului Plamen Oreşarski. (NIKOLAY DOYCHINOV / AFP / Getty Images)

Prin manifestările de protest care au loc de mai bine de trei săptămâni în Bulgaria cetăţenii au dat o lovitură grea oligarhiei, afirmă Hristo Ivanov, director al Institutului de Iniţiative Legale, într-un interviu publicat vineri de cotidianul bulgăresc Capital.

Oligarhia se bazează pe senzaţia tuturor membrilor ai săi că are o putere absolută şi că legea este ceea ce spun liderii ei. ''Acum toţi, de la şofer până la oligarh, încep să-şi dea seamă că nu este exact aşa, iar oligarhii încep să nu mai aibă încredere unii în ceilalţi; aşa s-au terminat multe regimuri politice'', susţine Ivanov.

''Succesul protestelor constă în continuarea consecventă a activităţii noastre de cetăţeni, pentru a urmări împreună sau separat obiectivul nostru principal: scoaterea mafiei din toate domeniile'', crede analistul. El afirmă că protestatarii nu cer pur şi simplu demisia guvernului Plamen Oreşarski, ci 'demisia mafiei' şi schimbarea modelului oligarhic în care cetăţenii nu joacă niciun rol.

Jurnalul Duma, organul de presă al Partidului Socialist Bulgar, publică un editorial în care se afirmă că protestatarii devin ridicoli cu lozincile lor împotriva mafiei şi oligarhiei prin care cer demisia premierului Plamen Oreşarski, sprijinit de socialişti. 'Cine sunt aceşti gospodari ai marionetelor care beau sângele poporului prin intermediului parlamentului şi al guvernului? Prin ce activităţi ale sale actualul guvern serveşte interesele mafiei?', întreabă retoric autorul articolului, Iuri Borisov. El îl acuză pe proprietarul grupului de presă Capital, Ivo Prokopiev, că încurajează protestele pentru că cel mai probabil cabinetul i-a afectat interesele în domeniul energiei fotovoltaice, iar actualul ministru al finanţelor nu este un prieten de-al său, cum a fost cazul cu Simeon Diankov care ocupa acest post în guvernul conservator al fostului premier Boiko Borisov.

Ziarul Standart afirmă că, în ciuda presiunii exercitate de jucătorii europeni asupra partidului GERB al lui Boiko Borisov, acesta nu intenţionează să se întoarcă în parlament. GERB boicotează activitatea legislativului de mai bine de două săptămâni, în condiţiile în care mii de bulgari ies în fiecare zi pe străzi pentru a protesta împotriva guvernului. Analiştii apreciază însă că Borisov nu trebuie să fie fericit nici dacă în urma protestelor s-ar întoarce repede la guvernare, pentru că şi el va fi ameninţat de proteste. În opinia observatorilor citaţi de Standart, partidele politice bulgare trebuie să-şi reevalueze serios atitudinea şi să întreprindă o operaţiune de tipul 'mâini curate' printre membrii lor, în caz contrar riscând compromiterea întregului sistem parlamentar.

Protestele în Bulgaria, începute la 14 iulie, au fost provocate de decizia guvernului socialist de nominalizare a controversatului mogul de presă Delian Peevski la şefia agenţiei de securitate naţionale. În ciuda retragerii lui Peevski la o zi după nominalizare, protestele au continuat, de această dată principala revendicare fiind demisia guvernului acuzat de colaborare cu mafia. De trei săptămâni în centrul Sofiei defilează între 10 şi 20 de mii de demonstranţi, iar manifestaţiile sunt paşnice, cu mici excepţii. Acţiuni de protest, de amploare mai mică, au loc şi în alte oraşe din Bulgaria, iar în ultimele zile au loc şi manifestaţii organizate de susţinători ai guvernului. În cadrul acestora, la Sofia s-au strâns câteva zeci de persoane, iar în oraşul Vidin, unde socialiştii sunt foarte populari, la una dintre contramanifestaţii au participat circa 500 de persoane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe