Se prefigurează o nouă alianţă Rajoy-Hollande?

Şi totuşi relaţia dintre premierul spaniol, Mariano Rajoy şi noul preşedinte francez, Francois Hollande, nu putea începe mai prost.
Premierul spaniol, Mariano Rajoy şi noul preşedinte francez, Francois Hollande. (FRED DUFOUR / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
25.05.2012

Şi totuşi relaţia dintre premierul spaniol, Mariano Rajoy şi noul preşedinte francez, Francois Hollande, nu putea începe mai prost. Hollande anunţase la Washington, că banca spaniolă are nevoie de recapitalizare şi a sugerat ca acest lucru să se facă, prin 'mecanismele de solidaritate europeană'. La venirea la Chicago, pentru a participa la summitul NATO, Rajoy i-a răspuns acru. 'Domnul Hollande nu cunoaşte situaţia băncilor spaniole'. Şi avea dreptate: cât timp nu se schimbă normele, băncile nu pot cere ajutor de la Fondul european de salvare; este guvernul cel care trebuie să formuleze o cerere, dar acest lucru ar echivala cu o intervenţie în toată regula, notează vineri ziarul El Pais.

Victoria socialistului François Hollande a fost primită cu o satisfacţie disimulată la Madrid. Şi nu pentru că miza în favoarea creşterii nu ar fi benefică pentru o economie aflată în recesiune, precum cea spaniolă. Însă dispariţia lui Sarkozy de pe scena politică a lăsat un gol, pe care Rajoy îşi propunea să-l ocupe ca partener preferat de Angela Merkel. Totul pare să se fi schimbat după dineul oferit de Hollande la Elysee premierului spaniol. Rajoy nu şi-a mai disimulat armonia cu flamantul preşedinte francez, căruia i-a elogiat atât viziunea politică cât şi modul deschis şi direct cu care abordează problemele.

La conferinţa de presă comună, Hollande a spus ceea Rajoy dorea să audă: el a cerut ca Banca Centrală Europeană (BCE) 'să intervină din nou pe piaţă şi să aducă echilibru şi finanţare', mai ales pentru ţările 'care fac un efort important pentru consolidarea fiscală, precum Spania'. A fost mai mult decât a auzit din gura lui Merkel, care, în pofida imaginii romantice a plimbării cu barca la Chicago, continuă să nu dea curs cererii lui Rajoy de a slăbi hăţurile care ţin paralizată BCE. Şi mai ales după i-a demonstrat că este un elev sârguincios în aplicarea reţetelor germane de austeritate.

Este însă devreme pentru a vorbi de o nouă axă Madrid-Paris. Iar fascinaţia personală are limite: cei doi demnitari au călătorit cu trenul de la Paris până la Bruxelles, dar în vagoane diferite. În orice caz, Hollande nu mai este un vecin nedorit, ci un partener care merită explorat. Mai ales că se află la începutul unui mandat de cinci ani, în timp ce pe Merkel o aşteaptă în 2013, alegeri legislative greu de câştigat, judecând după sondaje şi înfrângerile succesive ale partidului său în alegerile locale. Mai există un lucru care îl irită în mod deosebit pe Rajoy: ca Germania să primească finanţare practic gratuită, în timp ce Spania trebuie să plătească dobânzi uriaşe. Şi că pe Merjkel nu o deranjeză deloc această situaţie.

Şeful guvernului spaniol a venit la summitul informal de miercuri de la Bruxelles ferm hotărât să pună pe masă în faţa liderilor europeni necesitatea urgentă de obţine lichidităţi pentru a stabiliza euro şi a face sustenabilă datoria. Participanţii la cina cu uşile închise susţin însă că el s-a dovedit mai puţin ferm decât s-a arătat în faţa camerelor. 'Nu a vorbit de necesitatea de a pune în aplicare măsuri ce nu pot fi amânate: a intrat la summit cu declaraţii pe care le-a reiterat ulterior, dar nu a folosit acelaşi ton de urgenţă în faţa partenerilor', a subliniat o sursă comunitară.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a asigurat că Rajoy a făcut 'doar o declaraţie generală asupra situaţiei', dar nu a formulat nicio cerere concretă către instituţia pe care o conduce. Surse diplomatice spaniole susţin că Rajoy a folosit la Bruxelles aceleaşi însemnări, pe care l-a citit la Elysee şi, chiar dacă nu a citat în mod expres BCE - ceea ce ar fi însemnat un atac la independenţa sa - 'toată lumea de acolo a înţeles despre ce vorbeşte'.

Surse ale BCE au eliminat posibilitatea unei noi tranşe de credit ieftină, precum cea din decembrie şi ianuarie, pentru un total de un miliard de euro. 'Rajoy a aplicat măsuri nepopulare şi nu a reuşit să reducă prima de risc; frustrarea lui este de înţeles', au precizat surse comunitare, ' dar trebuie să aştepte să se rezolve criza politică greacă pentru ca presiunea asupra pieţelor să se relaxeze'. Conştient de acest lucru, Rajoy a ridicat piciorul de pe acceleraţie, la summitul de la Bruxelles. 'În acest moment, sustenabilitatea datoriei europene este garantată', a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor