Se întâmplă în România. Generalul Abraham şi colonelul Mircea Dogaru au dreptul la pensii speciale de jurnalist
alte articole

Prin intermediul Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România (UZPR), persoane care nu au mare legătură cu presa însă sunt bine conectate politic şi/sau sindical încasează, la pensie, o indemnizaţie echivalentă cu 50% din cuantumul pensiilor. Unii dintre membrii UZPR sunt chiar persoane condamnate penal, relatează Fanatik.
Din 2006, statul acordă o indemnizaţie de 50% din pensie artiştilor membri în uniunile de creaţie, pentru a-i ajuta pe cei care la pensie ajungeau să aibă venituri de mizerie. În 2016 însă, prin Legea 83/2016, a fost inclusă şi UZPR în rândul acestor uniuni de creaţie, întrucât era singura asociaţie a jurnaliştilor care avea statut de utilitate publică, din anul 2008.
Ulterior, după ce UZPR a fost inclusă printre uniunile de creatori ai căror membri ieşiţi la pensie pot primi o indemnizaţie echivalentă cu 50% din cuantumul pensiilor, numărul membrilor Uniunii a crescut vertiginos. În organizaţie au fost primite inclusiv persoane care nu au lucrat în viaţa lor ca ziarişti. Printre ei se numără nume extrem de cunoscute, precum Pavel Abraham, fost şef al Poliţiei Române în perioada martie-septembrie 1997 şi care nu a lucrat niciodată ca ziarist, vestitul colonel Mircea Dogaru şi controversatul parlamentar AUR, fostul ofiţer Mircea Chelaru, arată sursa citată. Chelaru susţine însă că nu vrea indemnizaţie specială căci nu a fost de profesie jurnalist.
În lista oficială cu membrii UZPR în 2021, publicată în luna mai, se află 3.299 de persoane, însă chiar Uniunea recunoaşte că nu toţi sunt în listă fiind invocată protecţia datelor personale, celebrul de acum GDPR.
Preşedintele Uniunii, Doru Dinu Glăvan, a admis că în UZPR nu au intrat doar jurnaliştii care au făcut din presă o profesie, ci şi cei care au publicat în presă.
"Noi nu atestăm calitatea de ziarist, ci creaţia jurnalistică. Este la fel ca la scriitori, care au fost medici, ingineri ş.a.m.d. Ei sunt primiţi dacă au creat materiale publicistice, nu dacă au fost ziarişti în cartea de muncă”, a declarat pentru FANATIK Doru Dinu Glăvan.
Cu o definiţie atât de largă a profesiei, numărul membrilor UZPR a crescut considerabil. „Purtători de cuvânt ai celor mai importante instituţii ale statului sunt în UZPR. Sunt oameni din justiţie şi din servicii. Numele lor nu este cunoscut pentru că şi de la Casa Naţională de Pensii, când s-a cerut numele beneficiarilor de indemnizaţii, ne-au dat doar civilii”, a declarat pentru FANATIK, sub protecţia anonimatului, un fost membru în conducerea UZPR.
Membrii marcanţi ai UZPR
Unul dintre membri este Pavel Abraham, fost şef al Poliţiei Române în perioada martie-septembrie 1997, devenit avocat după pensionare. Abraham nu a lucrat niciodată ca ziarist, contactele sale cu presa rezumându-se la statutul sporadic de comentator prin studiourile unor televiziuni.
„Păi el a scos ziarul Politiei!”, i-a justificat Glăvan calitatea de membru al Uniunii. Atâta doar că „ziarul Poliţiei” a fost, de fapt, revista „955 – Poliţia Capitalei”, publicaţie obscură a Inspectoratului de Poliţie Bucureşti, la începutul anilor '90. Abraham a fost redactor-şef al acestei reviste un singur an.
Un alt membru ce provine din structurile militare este generalul Mircea Chelaru, fost şef al Statului Major General şi actual deputat din partea AUR. Spre deosebire de Abraham, menţionat în lista publică a UZPR, Chelaru nu apare pe această listă, însă apartenenţa sa este menţionată chiar în CV-ul pe care deputatul AUR l-a postat pe site-ul Camerei Deputaţilor.
Acolo este menţionat un stagiu de trei luni în cadrul emisiunii „Pentru Patrie”, în anii '70, pe când era tânăr locotenent. Contactat de FANATIK, generalul Chelaru a admis că este membru UZPR încă de la înfiinţare, dar a precizat că nu beneficiază de indemnizaţie, chiar dacă îndeplineşte condiţiile pentru a o primi.
Îndreptăţit la indemnizaţia de 50% în plus este şi Dan Ilie Morega, fost prefect de Gorj şi deputat PNL în legislatura 2008-2012. În anul 2011 a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare într-un dosar de corupţie, în care a fost acuzat că a obţinut bani pentru PNL prin mijloace ilegale.
De meserie economist, Morega a fost decorat de două ori cu titlul de „Eroul al Muncii Socialiste” în perioada regimului comunist.
Pe lista UZPR se află şi colonelul Mircea Dogaru, şeful Sindicatului cadrelor militare în rezervă, un personaj controversat. În 2004-2009 a fost consilier parlamentar, fiind angajat de către grupul PRM. La un moment dat, Dogaru apărea în anturajul aşa-zisului prinţ Paul al României, în perioada în care acesta încerca să obţină legitimarea ascendenţei sale în familia regală, Dogaru prezentând „argumente” care ar fi probat că regele Carol al II-lea a avut un fiu legitim înainte de Mihai I, pe Carol Mircea, tatăl „prinţului” Paul.
Articolul integral poate fi citit aici.