Scutul antirachetă, discutat în şedinţa Consiliului NATO-Rusia (revista presei)
alte articole
Participanţii la reuniunea Consiliului NATO-Rusia, care se desfăşoară joi la Bruxelles, vor încerca să identifice o ieşire din impasul negocierilor vizând sistemul de apărare antirachetă, din cauza căruia a fost anulat summitul Moscovei cu Alianţa Nord-Atlantică, scrie joi Kommersant.
NATO este aproape gata să adopte în viitorul apropiat o declaraţie politică în care să arate că sistemul său antirachetă nu este îndreptat împotriva forţelor de descurajare nucleară ale Federaţiei Ruse şi să elimine, în acest fel, una din îngrijorările Moscovei. Dar ambasadorul interimar al Rusiei la NATO, Nikolai Korciunov, a afirmat că 'aceasta nu este de ajuns'.
O sursă sus-pusă de la sediul NATO nu a exclus că Alianţa va avea joi 'veşti bune' pentru ministrul rus de externe, Serghei Lavrov (la reuniunea de la Bruxelles iau parte şefii diplomaţiilor de la Moscova şi din statele NATO - n.r.). Potrivit acesteia, la summitul NATO, care va avea loc în mai la Chicago, cele 28 de state membre ar putea adopta o declaraţie politică în care să afirme că sistemul antirachetă nu este îndreptat împotriva Rusiei şi că acesta nu va distruge actualul echilibru strategic. 'O declaraţie politică este bună, dar nu este suficientă', a spus Korciunov. În opinia sa, acesta ar putea fi însă primul pas spre obţinerea garanţiilor juridice, solicitate de Moscova. Pe de altă parte, surse din NATO susţin că obţinerea de garanţii juridice este ireală, că un asemenea document nu va fi aprobat de parlamentele mai multor state NATO şi, în primul rând, de Congresul american.
Rusia şi-a diminuat livrările de armament în străinătate din motive politice, titrează Vedomosti. Rusia încheie tot mai puţine contracte noi privind livrarea de armament, ca urmare a pierderii pieţelor. Va putea să-şi recupereze pierderile doar parţial, mai notează cotidianul financiar. Directorul adjunct al companiei Rosoboronexport, responsabilă cu exportul armamentului, Viktor Komardin, a declarat că Rusia se confruntă cu serioase dificultăţi: 'Am pierdut Europa Centrală, pierdem Africa de Nord, China pleacă de la noi, Iranul a plecat', a spus Komardin, precizând că Moscova a pierdut toate aceste pieţe din motive politice.
Carismaticul opozant rus Aleksei Navalnîi a ajuns în topul celor mai influenţi 100 de oameni din lume al revistei Time, semnalează Izvestia. Lista acestora este întocmită de redacţie, în urma rezultatelor votului pe site-ul publicaţiei. Cititorii pot vota 'pentru' sau 'împotrivă'. 'Aceştia sunt oamenii care ne inspiră, ne distrează, ne provoacă şi schimbă lumea noastră', afirmă Time. Izvestia aminteşte că, în 2007, Vladimir Putin a fost omul anului, potrivit Time.