Grupul de la Vişegrad (V4) doreşte o strategie comună a Europei Centrale şi de Est în vederea viitorului summit al NATO

Grupul de la Vişegrad (V4) a elaborat o declaraţie privind viitorul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), declaraţie făcută publică la Bruxelles în cadrul reuniunii comune a miniştrilor de externe şi ai apărării din statele membre NATO, principalul eveniment politic organizat în pregătirea summitului de la Chicago din 20-21 mai.
(JOHN THYS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
18.04.2012

Grupul de la Vişegrad (V4) a elaborat o declaraţie privind viitorul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), declaraţie făcută publică la Bruxelles în cadrul reuniunii comune a miniştrilor de externe şi ai apărării din statele membre NATO, principalul eveniment politic organizat în pregătirea summitului de la Chicago din 20-21 mai. În această declaraţie Polonia, Cehia, Slovacia şi Ungaria fac apel la SUA să-şi menţină activitatea în Europa în scopul asigurării securităţii, iar la aliaţii europeni - de a nu-şi pierde hotărârea în vederea înfiinţării propriilor capacităţi de apărare.

'Fundamentul securităţii noastre va rămâne NATO, care se bazează pe relaţiile strânse dintre America de Nord şi Europa şi care asigură garanţii privind securitatea colectivă', se spune în declaraţie, fragmente din care au fost publicate de cotidianul polonez Rzeczpospolita. În opinia ţărilor V4, principala garanţie a capacităţii de apărare a Alianţei o constituie Forţa de Răspuns a NATO (NRF). În acest context, autorii documentului pledează ca exerciţiile militare 'Steadfast Jazz', care vor avea loc anul viitor pe teritoriul Poloniei şi republicilor baltice, să se desfăşoare cu utilizarea armelor de luptă şi cu participarea activă a NRF.

Reprezentanţi ai Ministerului de Externe, Ministerului Apărării şi Statului Major al Poloniei depun de luni de zile eforturi în vederea elaborării unei poziţii comune a celor patru ţări înainte de summitul NATO din mai. Ei au încercat să implice în adoptarea unei strategii comune şi alte ţări din Europa Centrală şi de Est. Potrivit Rzeczpospolita, printre capitalele care au fost vizitate de diplomaţi şi militari polonezi se numără, printre altele, Bucureştiul şi Tallinul.

De formarea unei coaliţii se ocupă şi preşedintele Poloniei, Bronsilaw Komorowski, care a desfăşurat săptămâna aceasta, la Varşovia, o reuniune cu participarea liderilor ţărilor baltice. Unitatea regiunii a fost umbrită doar de absenţa preşedintei lituaniene Dalia Gribauskaite. Potrivit unor informaţii neoficiale, aceasta a fost reacţia la presiunile pe care Varşovia le exercită în problema minorităţii poloneze din Lituania.

'Dacă Lituania ar fi luat parte la asemenea negocieri, vocea noastră ar fi fost mai puternică', a declarat Komorowski la finalul negocierilor cu preşedinţii leton şi estonian, Andris Berzins şi Toomas Ilves. Cei trei lideri au subliniat că scopul comun al regiunii trebuie să devină menţinerea statutului special al celui de-al 5-lea articol al Tratatului de la Washington, care garantează solidaritatea între aliaţi, în cazul unui atac asupra oricăruia dintre membrii Alianţei.

'Toate obiectivele NATO trebuie să fie gândite şi realizate în aşa fel încât să nu slăbească funcţia sa de bază, care este capacitatea de a-i apăra pe membrii Alianţei. Acest lucru este cu precădere important astăzi, când SUA îşi mută centrul de greutate al intereselor strategice din Europa în Asia şi în regiunea Oceanului Pacific', a declarat pentru Rzeczpospolita şeful Biroului de Securitate Naţională, generalul polonez Stanislaw Koziej. În opinia sa, chiar dacă a ignorat recenta reuniune de la Varşovia, Lituania împărtăşeşte de asemenea aceste valori.

Cu toate acestea, diplomaţi polonezi subliniază că în astfel de acţiuni importante nu pot fi admise gesturi care fac aluzie la lipsa de unitate. Un exemplu în acest sens l-ar putea constitui Slovacia şi Ungaria, care au semnat declaraţia V4 în pofida existenţei unor dispute asemănătoare cu privire la minorităţile naţionale.

În pofida faptului că, recent, NATO a adoptat aşa-zisul plan de apărare în cazul unor eventuale atacuri asupra Poloniei şi republicilor baltice, strategii polonezi subliniază că asigurările şi garanţiile de pe hârtie nu sunt suficiente. 'Pentru ca aceste planuri să fie sigure, este necesară o infrastructură corespunzătoare şi exerciţii militare. De altfel, acest lucru este stipulat în concepţia strategică adoptată la summitul NATO de la Lisabona', a explicat pentru Rzeczpospolita generalul polonez Boleslaw Balcerowicz.

În opinia interlocutorilor cotidianului Rzeczpospolita, un obiectiv comun al regiunii în timpul summitului de la Chicago trebuie să fie de asemenea, în pofida obiecţiilor exprimate de Rusia, tema creării unui sistem de apărare antiaeriană al NATO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor