Sculptorul Vlad Ciobanu: fără morală nu ne putem ridica

Vlad Ciobanu, vicepreşedintele Asociaţiei 21 decembrie, 27 februarie 2012
Vlad Ciobanu, vicepreşedintele Asociaţiei 21 decembrie, 27 februarie 2012 (The Epoch Times)
Epoch Times România
23.03.2012

Membrii Asociaţiei 21 Decembrie 1989 aşteaptă să se deruleze ultimele proceduri pentru care au intrat în greva foamei Teodor Mărieş şi alţi membri ai asociaţiei.

Legea imprescriptibilităţii crimelor a fost deja promulgată de preşedintele ţării, Legea lustraţiei urmează să fie promulgată şi a mai rămas Legea privind modificările la Legea 341. Amendamentele la Legea recunoştinţei au trecut de comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor şi urmează ca săptămâna viitoare să fie votată în plenul parlamentului.

Am rugat pe domnul Vlad Ciobanu, vicepreşedinte al Asociaţiei, să ne spună ce ar urma să se facă în continuare.

Domnul Vlad Ciobanu : În momentul de faţă aşteptăm ca evenimentele să se deruleze în mod normal şi încet, încet lucrurile să se aşeze în ţară. Cred că este în ordine. Toate cele 3 legi - Legea lustraţiei, Legea imprescriptibilităţii crimelor şi Legea recunoştinţei - au în primul rând aspectul moral. Acum aştept ca 3 instituţii fundamentale ale statului, care ocrotesc criminali, să dea dovadă de responsabilitate şi să scoată la iveală făptaşii. Mă refer la armată, justiţie şi segmentele ei componente şi mă refer de asemenea la Ministerul de Interne. Nu este cazul să discutăm de categorii: categoria armată, categoria ofiţer, categoria judecător, categoria procuror, categoria de membru al securităţíi. Noi aici vorbim de principii şi de răspunderi individuale, pentru că faptele au fost individuale. Întotdeauna ne ascundem în spatele categoriilor. Asta este foarte important, pentru că lucrurile trebuie privite în oglindă.

Din fericire am avut şi parteneri de dialog la parlament şi la comisiile aferente. Dar armata, justiţia şi Ministerul de Interne au toate instrumentele să scoată la iveală focarele de infecţie care trebuie eliminate şi în felul acesta se va elibera şi ţara de un efort bugetar, şi totodată se vor eliberă şi fondurile speciale, pentru că sunt atâţia criminali care vor să-şi însuşească în mod odios nişte bani . Acesta ar trebui să fie următorul pas.

Probabil că după ce lucrurile se vor aşeza şi noi vom face dovada că noi, din acest punct de vedere, vom ţine seama de criteriile necesare, s-ar putea să le cerem şi lor acelaşi lucru. Aici este în primul rând caracterul moral. Nu se pune în primul rând problema banilor, nici ai lor, nici ai noştri, ci sensul pe care îl au aceştia. Noi am fost diabolizaţi mai mult de un an de zile şi în timpul acesta cei care au mâinile pătate de sânge într-o formă sau alta, fie că au mandatat, au instrumentat, fie că au aplicat sau au împuşcat, sau au omorât, aceştia trebuie să iasă la iveală.

Este de reamintit imaginea cu zidul de la Meşterul Manole, că se surpă pentru că nu s-a făcut sfinţirea. Ori, morţii ăia strigă, îi doare pentru faptul că criminalii nu sunt scoşi la iveală şi atunci în ţara asta se vor tot ridica ziduri care se vor surpa. Pare un capriciu şi un lucru fără importanţă, dar fără morală nu ne putem ridica.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor