Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat favorabil proiectul de lege care modifică Legea recunoştinţei. Urmează adoptarea legii în plen.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat favorabil proiectul de lege care modifică Legea recunoştinţei. Proiectul de lege urmează să fie prezentat în plen.
Parlamentul Romaniei, plenul Camerei Deputatilor. (mae.ro)
Epoch Times România
21.03.2012

Comisia juridică, de disciplină şi imunităţí a Camerei Deputaţilor a adoptat raportul favorabil la proiectul care modifică Legea recunoştinţei referitoare la revoluţionari, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele comisiei, democrat-liberalul Daniel Buda.

Raportul a fost adoptat marţi seară, după mai bine de două ore de discuţii, la şedinţa comisiei participând deputaţi ai Puterii, reprezentanţi ai luptătorilor din ‘89 şi Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, precum şi parlamentari din Comisia pentru problemele revoluţionarilor.

‘Principalele modificări aduse acestei legi limitează categoria revoluţionarilor, respectiv a luptătorilor remarcaţi doar până la data de 22 decembrie 1989, dată la care a fugit dictatorul Nicolae Ceauşescu. După această dată nu mai putem vorbi de un participant la Revoluţie în adevăratul sens al cuvântului’, a declarat preşedintele Comisiei juridice, Daniel Buda.

Se va înfiinţa o comisie care să reverifice dosarele revoluţionarilor.

‘Comisia este formată din şapte membri – un reprezentant al Ministerului Justiţiei, unul de la Ministerul Muncii, unul de la Ministerul Finanţelor Publice, un expert criminalist, precum şi un reprezentant al Institutului pentru Cercetarea Crimelor Comunismului. Din comisie vor face parte şi doi reprezentanţi ai Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor pentru a asigura partea tehnică’, a precizat Daniel Buda.

Daniel Buda a menţionat că, potrivit noilor reglementări ale legii, revoluţionar nu este acea persoană care a participat la Revoluţie, ci o persoană care ‘trebuie să se fi evidenţiat printr-o anumită conduită, să fi condus mase de oameni, să fi ocupat anumite obiective’.

‘Una peste alta cred că în urma modificărilor aduse acestei legi se va subţia consistent rândul revoluţionarilor. Din păcate, foarte multe persoane au profitat de neclarităţile legii pentru a-şi dobândi certificate de revoluţionar’, a adăugat Daniel Buda.

Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş, a declarat că modificările aduse la Legea 341/2004 constituie un ‘filtru’ suficient de bun pentru a nu mai permite menţinerea în aceste reglementări a ‘criminalilor şi impostorilor’.

‘Legea le-a permis timp de 22 de ani să între în cadrul ei de-a valma adevăraţi revoluţionari, dar şi criminali şi impostori şi instigatori şi complicii lor din decembrie 1989. Deci nu fac diferenţa între impostor şi criminal. ... Principiile legii de această dată nu le va mai permite, este un filtru cred eu suficient de bun’, a menţionat preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie.

Raportul Comisiei juridice este înaintat Camerei Deputaţilor pentru a fi dezbătut şi adoptat în plen.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor