Scriitoarea Ana Blandiana, decorată cu titlul Doctor Honoris Causa

Ana Blandiana la jubileul de 20 de ani al primului Memorial al Victimelor Comunismului din lume găzduit de Reprezentanţa Comisiei Europene, Bucureşti, 16 iulie 2013
Ana Blandiana la jubileul de 20 de ani al primului Memorial al Victimelor Comunismului din lume găzduit de Reprezentanţa Comisiei Europene, Bucureşti, 16 iulie 2013 (Epoch Times România)

Preşedintele Fundaţiei Academia Civică, scriitoarea Ana Blandiana, a primit, joi, din partea Universităţii de Vest din Timişoara titlul de Doctor Honoris Causa Litterarum Humaniorum, cea mai înaltă distincţie academică, potrivit Gazeta de Vest.

Universitatea de Vest din Timişoara, cu o istorie de 70 de ani marcaţi prin activităţi culturale, academice şi civice, i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa Litterarum Humaniorum scriitoarei Ana Blandiana datorită activităţii sale în literatura română contemporană.

“Anul acesta, Universitatea de Vest din Timişoara a marcat printr-o serie de evenimente academice, culturale şi civice 70 de ani de la înfiinţare, asumându-şi rolul de catalizator al energiilor spirituale ale comunităţii. În acelaşi spirit, Universitatea noastră trăieşte astăzi încă un moment de excepţie, acordarea titlului Doctor Honoris Causa Litterarum Humaniorum scriitoarei Ana Blandiana, una din vocile importante ale literaturii române contemporane, dar şi unul dintre reperele morale ale societăţii de azi”, a precizat rectorul Universităţii, prof.univ.dr.Marilen Pirtea.

Marilen Pirtea a adăugat că evenimentul, gândit în contextul celor 25 de ani de la Revoluţie, scoate în evidenţă prestigiul moral dobândit prin eforturile depuse împotriva totalitarismului.

“Prestigiul moral dobândit ca voce ridicată împotriva totalitarismului a făcut ca scriitoarea să devină, în anii de după Revoluţia din 1989, unul dintre spiritele activ implicate în construcţia unei platforme civice dedicate principiilor democratice şi societăţii deschise, încă un motiv, acum, la 25 de ani de la Revoluţie, să ne arătăm respectul faţă de domnia sa şi întreaga activitate depusă în spiritul libertăţii civice”, a completat Marilen Pirlea.

După o activitate vibrantă în lupta împotriva comunismului pe perioada revoluţiei din 1989, Ana Blandiana s-a implicat constant în viaţa civică în cadrul Alianţei Civice, şi în prezent conduce Memorialul de la Sighet, un institut de studiere a crimelor comunismului.