Dosarul Mediapro. Percheziţii de amploare şi zeci de persoane urmărite penal pentru evaziune fiscală şi spălare de bani

Adrian Sarbu,
Adrian Sarbu, (MICHAL CIZEK / AFP / Getty Images)

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a dispus, joi, urmărirea penală faţă de 32 de persoane din grupul Mediapro, suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani, într-un dosar cu un prejudiciu estimat la peste 6 milioane de lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit. Suma totală spălată prin circuitul evazionist ar fi de circa 15 milioane de lei, relatează hotnews.ro.

Totodată, oamenii legii efectuează 41 de percheziţii în Bucureşti, judeţele Dâmboviţa, Ilfov, Argeş şi Brăila la domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor persoane juridice implicate în dosar.

"Din datele şi probele administrate în cauză rezultă presupunerea rezonabilă că suspecţii au iniţiat, derulat şi participat la circuite evazioniste şi de spălare a banilor, prin intermediul cărora, folosindu-se de documente false şi înregistrări contabile fictive, s-au sustras de la plata obligaţiilor fiscale transferând sume importante în contul unor societăţi comerciale cu comportament de tip fantomă, de unde banii erau retraşi în totalitate în numerar", reiese dintr-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Poliţiştii trebuie să pună în aplicare 27 de mandate de aducere, suspecţii urmând să fie aduşi la Bucureşti pentru a da declaraţii. Activităţile au fost desfăşurate beneficiind de sprijinul tehnic de specialitate al Serviciului Român de Informaţii (SRI).

Andrei Boncea, soţul Loredanei Groza şi un apropiat al lui Adrian Sârbu, a fost adus după amiază, cu mandat, la Potrivit b1.ro, în acest dosar, inclusiv Adrian Sârbu, fostul şef al PRO TV, este suspectat de evaziune fiscală. De asemenea, mai multe firme şi angajaţi din fostul imperiu PRO, parte din el trecut la Adrian Sârbu prin trustul de presă Mediafax Group, sunt direct vizate de anchete. Presa a vehiculat numele a mai mulţi jurnalişti cunoscuţi, apropiaţi de Adrian Sârbu, care au fost audiaţi în acest caz, dar nu au existat confirmări ale Parchetului.

Adrian Sârbu deţine site-urile gândul.info, prosport.ro, zf.ro, apropo.ro, mediafax.ro. El este, de asemenea, proprietarul Ziarului Financiar, precum şi al celei mai mari agenţii de presă private din România - Mediafax.