Schweighofer acuzată că măsoara lemnul cu "ocaua mică". Vezi şi poziţia austriecilor

Prinsă că recompensa lemnul tăiat ilegal din pădurile României printr-un sistem de bonificat, firma Holzindustrie Schweighofer ar fi păgubit statul şi furnizorii români de lemn cu aproximativ 130 milioane de euro din 2003 şi până în prezent, printr-o metoda care, pe vremea lui Cuza, s-ar fi numit "măsurarea cu ocaua mică"
Păduri tăiate
Loredana Diacu
15.07.2015

Prinsă că recompensa lemnul tăiat ilegal din pădurile României printr-un sistem de bonificaţie, firma Holzindustrie Schweighofer ar fi păgubit statul şi furnizorii români de lemn cu aproximativ 130 milioane de euro din 2003 şi până în prezent, printr-o metodă care, pe vremea lui Cuza, s-ar fi numit "măsurarea cu ocaua mică", reiese dintr-un raport publicat de Neuerweg.ro.

Potrivit organizaţiei de mediu, din 2003 şi până în prezent, firma aparţinând afaceristului austriac Gerald Schweighofer utilizează în cel puţin două dintre cele trei fabrici de debitare şi prelucrare a lemnului din localităţile Sebeş şi Rădăuţi (probabil şi la fabrica Reci din Covasna) echipamente electronice de măsurare a lemnului rotund ce funcţionează după principiul clupei rotative, sistem care măsoară un volum de lemn cu aprox. 10,2% mai mic decât volumul real.

Clupa rotativă este o instalaţie electronică de măsurare a lemnului rotund destinată stabilirii celui mai mic diametru al unui buştean într-o anumită secţiune transversală. Un sistem cu LASER măsoară cea mai mică pereche de diametre într-un interval de măsurare la mijlocul buşteanului, după care aceste valori se rotunjesc “în minus”, de două ori, înainte de calcularea volumului (fictiv) al buşteanului – cu cca. 10,2% mai mic decât volumul real.

Metoda de măsurare a fost creată şi omologată în Austria (de aceea se şi numeşte “metoda austriacă”) unde se acceptă şi la facturarea lemnului recepţionat. În Germania însă, această metodă nu este agreată pentru tranzacţiile comerciale. În România în schimb, Schweighofer se foloseşte de această metodă de măsurare pentru facturarea livrărilor de lemn rotund deşi clupa rotativă nu a fost supusă niciodată unei proceduri complete de înregistrare şi de verificare metrologică.

„Până în prezent, această problemă nu a fost cunoscută publicului general şi nici autorităţile nu i-au acordat atenţie – din lipsă de informare şi/sau poate chiar din complicitate”, scrie organizaţia de mediu.

Prin această metodă, firma a păgubit atât furnizorii români cât şi statul (prin ANAF) cu o sumă de aprox. 130 milioane de EUR, începând cu anul 2003 şi până în prezent. De asemenea, firma a creat daune furnizorilor şi printr-o serie de alte metode, susţine Neuerweg.

„După cum reiese din documente ale Biroului Român de Metrologie Legală (BRML), firma HS a comunicat acestei autorităţi în mod repetat informaţii trunchiate, manipulatorii şi neadevăruri, inducând-o, în mod sistematic, în eroare cu privire la modul de funcţionare “viciat” al echipamentelor sale electronice de măsurare a lemnului rotund”, mai precizează Neuerweg.

Ecologiştii mai acuză că echipamentele de măsurare ale HS de la fabrica Reci din Covasna au fost date în folosinţă în mod ilegal, odată cu punerea în funcţiune a întregii fabrici (şi ea ilegală), fără să se fi cerut şi obţinut de la BRML o aprobare de model şi verificarea metrologică iniţială. „Astfel, firma a încălcat Legea nr. 178/2003 privind activitatea de metrologie legală. Totuşi, BRML a omis să constate la Reci, în mod oficial, funcţionarea ilegală a acestor echipamente de măsurat”, scrie Neuerweg.

„Plecând de la aceste constatări (şi potenţiale fapte penale), recomandăm investigarea, din partea autorităţilor, a activităţii de măsurare a HS, începând cu 2003 şi până în prezent, cât şi reconsiderarea legalităţii şi oportunităţii existenţei firmei s.c. Holzindustrie Schweighofer srl. pe teritoriul României.”, cer ecologiştii.

Raportul complet pe tema clupei rotative folosite de HS în România poate fi descărcat aici. Raportul este precedat de sumare în limba germană, româna, engleză şi conţine două anexe, prima conţinând transcrierea înregistrării audio a discuţiei purtată de autor, în cadrul unei audienţe, cu reprezentanţi ai BRML, în 29.06.2015. Pe parcursul discuţiei (de aprox. 58 min.) reprezentanţii BRML şi-au exprimat – după anumite ezitări – dubiile faţă de legalitatea funcţionarii măsurătorii cu clupa rotativă.

Cea de a doua anexă conţine dosarul complet al documentelor deţinute de BRML (conform propriilor declaraţii) cu privire la înregistrarea şi verificarea metrologică a echipamentelor electronice de măsurare a lemnului rotund a firmei HS.

Pozitia Schweighofer

"Întregul articol publicat de Neuer Weg este - din nou - un amestec nefericit dintr-o poveste inventată de cineva, care nu este un expert şi care vrea doar să facă rău companiei noastre fără nici un motiv.

De la demararea activităţii fabricilor de cherestea până în octombrie 2014, am folosit un sistem de măsurare electronic, care a fost verificat de către institute independente, şi care este utilizat în prezent în multe state membre ale UE pentru măsurarea şi clasificarea buştenilor.

Începând cu luna octombrie 2014, din cauza schimbărilor legislative, am fost nevoiţi să limităm utilizarea facilităţilor noastre de măsurare computerizată, care sunt printre cele mai moderne din Europa, doar pentru nevoile legate de procesul tehnologic.

Aşa cum specialiştii din industria lemnului din România cunosc, actualmente, măsurarea lemnului relevantă pentru determinarea preţurilor, înregistrare etc. se face direct şi manual în pădure / depozitul de buştean, aşa cum este prevăzut de noua legislaţie românească (HG 470/2014) .

Prin urmare, aşa-numitele „concluzii” ale domnului Hedrich sunt bazate pe presupuneri greşite.

Ar trebui menţionat faptul că măsurarea electronică este cu siguranţă şi prin natura sa mult mai precisă decât orice măsurătoare manuală. Măsurarea electronică este o metodă aplicată şi recunoscută pe plan internaţional, dar România face o excepţie.", comunică compania.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor