Schulz: Eurodeputaţii ar putea bloca numirea euroscepticului britanic Jonathan Hill în postul de comisar

Martin Schulz
Martin Schulz (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Preşedintele Parlamentului European, social-democratul germanul Martin Schulz, a declarat miercuri că viziunile 'radical antieuropene' ale lui Jonathan Hill, nominalizarea premierului britanic David Cameron pentru un post de comisar european, l-ar putea împiedica să ajungă în executivul comunitar, relatează Reuters.

'Nu-mi pot imagina ca Hill, ale cărui viziuni - atât cât pot fi numite ele astfel - sunt radical antieuropene, să obţină o majoritate în Parlamentul European (PE)', a spus preşedintele legislativului comunitar.

Decizia Londrei de a-l propune pe Jonathan Hill, liderul conservator eurosceptic al Camerei Lorzilor, pentru postul de comisar european, şi de a-l numi pe euroscepticul Philip Hammond în funcţia de ministru de externe a fost primită cu stupoare de unii politicieni din UE.

Cameron a promis că va renegocia legăturile Marii Britanii cu UE şi că va organiza în 2017 un referendum privind apartenenţa la UE dacă va fi reales anul viitor. Cele două nominalizări fac pe placul euroscepticilor din cadrul Partidului Conservator al lui Cameron şi al Partidului Independenţei Marii Britanii (UKIP), formaţiune eurosceptică în plină ascensiune.

Dacă va fi numit, Hill va juca un rol major în planurile lui Cameron de a remodela legăturile Marii Britanii cu UE. Însă, pentru a deveni comisar, fiecare persoană nominalizată de cele 28 de state membre trebuie să fie supusă în septembrie unor audieri în Parlamentul European, iar în octombrie - votului.

Schulz, care a revenit pe postul de preşedinte al PE după ce socialiştii europeni s-au plasat pe poziţia a doua la alegerile din luna mai, a spus că eurodeputaţii nu au prejudecăţi împotriva lui Hill, 'dar rămâne de văzut dacă dl Hill are prejudecăţi faţă de noi'.

'Obţinerea unei majorităţi va depinde de acest lucru', a declarat Schulz la postul german de radio Deutschlandfunk.

David Cameron s-a opus cu fermitate numirii fostului premier luxemburghez Jean-Claude Juncker la şefia Comisiei Europene, însă a fost înfrânt de ceilalţi lideri din UE. Juncker a fost validat marţi de plenul PE preşedinte al Comisiei Europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe