Artur Mas este dispus să negocieze termenii referendumului catalan dacă este autorizat de Mariano Rajoy

Şeful guvernului regional catalan Artur Mas.
Şeful guvernului regional catalan Artur Mas. (JOSEP LAGO / AFP / Getty Images)

Şeful guvernului regional catalan, Artur Mas, s-a declarat dispus să negocieze termenii şi formularea referendumului pentru autodeterminare programat la 9 noiembrie, dacă premierul spaniol, Mariano Rajoy, se angajează să permită desfăşurarea acestuia, constată El Pais.

Mas a făcut aceste declaraţii pentru canalul Bloomberg şi pe fondul negocierilor dintre echipele celor doi demnitari, pentru o reuniune înainte de sfârşitul acestei veri. Cei doi, care nu au mai avut o astfel de întâlnire din august 2013, pleacă însă de pe poziţii diferite: Rajoy nici nu vrea să discute despre un referendum pe care îl consideră ilegal, iar Mas nu vrea să discute decât dacă este permisă organizarea consultării menţionate.

'Dacă acceptă posibilitatea unei consultări, putem să vorbim de condiţiile sale, ţinând mereu cont că toate partidele catalane care au sprijinit referendumul trebuie să agreeze termenii negocierii', a explicat Artur Mas.

În acelaşi timp, el recunoaşte că i se pare foarte dificil ca Mariano Rajoy să fie de acord cu autorizarea întrebărilor de la referendumul programat pentru 9 noiembrie. 'Sunt realist. În Spania, asta înseamnă că trebuie aşteptat să vedem ce se petrece în următoarele zile /.../ Însă ideea este să punem pe masă toate subiectele şi este foarte greu să ajungem la acorduri. Experienţa mea politică şi personală mă învaţă că este foarte greu să ajungem la acest fel de acorduri, însă trebuie încercat', a mai spus el.

Pe de altă parte, şeful guvernului regional catalan are încredere că referendumul pentru independenţa Scotiei, care va avea loc în 18 septembrie, poate ajuta la înţelegerea procesului secesiunilor în Uniunea Europeană. O victorie a independenţei Scotiei, a mai arătat Mas, ar face utile pentru Catalonia negocierile pentru a intra în UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe