Irlandezul Phil Hogan vizează postul de comisar european pentru agricultură

Irlandezul Phil Hogan, până recent ministru al mediului, comunităţii şi administraţiilor locale, este un concurent cu şanse mari pentru viitorul portofoliu de comisar european pentru agricultură, însă pentru a ajunge în acest post trebuie câştigat un joc de poker politic multistratificat, comentează Independent.ie.
Comisia Europeană, Bruxelles. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
16.07.2014

Irlandezul Phil Hogan, până recent ministru al mediului, comunităţii şi administraţiilor locale, este un concurent cu şanse mari pentru viitorul portofoliu de comisar european pentru agricultură, însă pentru a ajunge în acest post trebuie câştigat un joc de poker politic multistratificat, comentează Independent.ie.

Este un post pentru care merită luptat - realitatea politică este că aproape toate statele membre şi ceilalţi 27 de comisari au nevoie de ajutorul comisarului european pentru agricultură la un moment dat, iar cei care fac favoruri pot cere favoruri, adaugă publicaţia irlandeză.

Însă obţinerea unuia astfel de post este complicată. În primul rând, Hogan va trebuie să treacă prin chinurile publice ale audierilor de ratificare din Parlamentul European, o instituţie care încearcă în continuare să obţină la orice nivel puteri politice sporite.

Însă Hogan s-ar putea confrunta cu alte provocări, poate chiar mai mari, în cadrul Comisiei însăşi. Actualul comisar pentru agricultură este românul Dacian Cioloş, un vorbitor de franceză care şi-a făcut mare parte din studii în Franţa şi care vrea să rămână pe acest post, comentează Independent.ie.

În multe dintre statele din fostul bloc estic, agricultura este în acest moment într-un stadiu comparabil cu cel al Irlandei de dinaintea intrării în UE, iar aceste ţări vor să obţină o felie mai mare din acţiunile Bruxellesului în domeniu.

România este al şaptelea cel mai mare membru al UE şi încă suferă de pe urma umilirii de a primi portofoliul multilingvismului după aderarea din 2007, adaugă sursa citată.

Însă speranţele Irlandei stau în dorinţa lui Juncker de a-l muta din postul său pe comisarul pentru energie, germanul Günther Oettinger. Deşi mai puţin semnificativ până acum, portofoliul energiei câştigă o importantă tot mai mare.

Cancelarul german Angela Merkel vrea ca Oettinger să continue pe acelaşi post. Prin urmare, o rearanjare generală a portofoliilor de comisari ar justifica mişcarea Germaniei şi ar putea deschide calea pentru un alt nominalizat la agricultură.

Însă există şi alţi rivali pentru postul de comisar pentru agricultură. Fostul ministru spaniol al agriculturii Miguel Arias Canete a fost de asemenea menţionat. Însă remarcile sale sexiste făcute în timpul alegerile europene din luna mai l-ar putea transforma într-o ţintă uşoară la audierile din PE.

Dacă Hogan nu va putea obţine portofoliul agriculturii, atunci este posibil ca Irlanda să încerce să obţină pentru el postul de comisar pentru comerţ, o altă poziţie importantă ce ar putea avea de asemenea implicaţii pentru agricultură. Însă ofensiva diplomatică trebuie accelerată, în contextul în care, conform unor estimări, numai o treime dintre cele 28 de posturi de comisari au şanse să obţină bugete semnificative şi puteri reale, mai notează publicaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor