Schelet vechi de 2.000 de ani, descoperit într-o epavă în Mediterană
alte articole
Arheologii au descoperit un schelet vechi de 2.000 de ani într-o epavă în largul coastei insulei elene Antikythera. În cazul în care ei reuşesc să extragă ADN-ul din rămăşiţe, atunci vor putea obţine un profil genetic precis al bărbatului care s-a aflat pe navă, inclusiv culoarea părului şi a ochilor, dar şi originea ancestrală.
Foarte rar se găseşte un schelet în mare, deoarece rămăşiţele umane sunt de obicei mâncate de peşti sau distruse de-a lungul timpului. Este deosebit de rar să găseşti un schelet bine conservat, inclusiv un craniu parţial, două oase ale braţului, câteva coaste şi două femururi.
“Nu par să semene cu oase care au o vechime de 2.000 de ani”, a declarat Hannes Schroeder, un expert în analiza ADN-ului de la Muzeul de Istorie Naturală din Danemarca.
“Arheologii studiază trecutul uman prin obiectele create de strămoşii noştri”, a declarat Brendan Foley, codirector însărcinat cu excavările, şi arheolog marin în cadrul Woods Hole Oceanographic Institution din Massachusetts, SUA.
“Acum putem crea o legătură directă cu această persoană care a navigat şi murit la bordul navei Antikythera”, a declarat Foley. Institutul colaborează la lucrările de excavare cu Ministerul grec al Culturii.
Epava Antikythera a fost descoperită pentru prima dată în anul 1900 şi este considerată prima epavă investigată vreodată de arheologi.
Prima descoperire majoră pe navă a fost Mecanismul Antikythera, un obiect din secolul al doilea, î.Hr. denumit, uneori, cel mai vechi computer din lume. Acesta a modelat mişcările Soarelui, Lunii şi planetelor, fiind compus din multe rotiţe şi mecanisme.
Nava conţinea, de asemenea, statui de marmură, tacâmuri şi mii de alte artefacte. În plus, pe navă au fost descoperite şi alte schelete, dar la acea vreme nu existau testele pentru ADN.