Scenariul "greaua moştenire" revine. Ce li se mai pune în cârcă tehnocraţilor

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, inventează argumente imaginare pentru întârzierile cauzate de Guvernele PSD-ALDE în celebrarea Centenarului, a reacţionat Platforma România 100 a lui Dacian Cioloş, după ce a fost din nou invocat scenariul "grelei moşteniri" lăsate de tehnocraţi.
Andrei Pricopie
25.07.2017

alte articole

Dacian Cioloş (JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
25.07.2017

Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, a susţinut public în ultima săptămână, în mai multe rânduri, că întârzierile în organizarea manifestărilor Centenarului Primului Război Mondial şi al Marii Uniri sunt cauzate de faptul că ce s-a început în mandatul Guvernului Cioloş nu a fost predat către guvernele PSD-ALDE, a tras un semnal de alarmă marţi, în cadrul unui comunicat de presă, Platforma România 100.

"Mai exact, ministrul Romaşcanu ascunde neputinţa actualului Guvern de a continua proiectele Centenare cu următoarea declaraţie: există două hotărâri de Guvern, una din 2014 şi una din 2016, care au statutat înfiinţarea unui departament care să se ocupe de Centenar (…) încheierea mandatului Guvernului tehnocrat a venit şi cu evaporarea a tot ceea ce se făcuse până atunci, urmând ca secretariatul de stat pentru centenar preluat de PSD-ALDE să ia oarecum munca de la zero.

Platforma România 100 precizează că toate afirmaţiile ministrului Culturii sunt false şi dovedesc o necunoaştere profundă atât a mecanismelor administrative uzuale cât şi a istoricului şi activităţii Departamentului Centenar înfiinţat în 2016", a transmis platforma lui Dacian Cioloş.

Potrivit organizaţiei, marginalizarea în agenda PSD a celebrării Centenarului Marii Uniri este limpede după ce primul Guvern PSD-ALDE a ignorat complet agenda Departamentul Centenar în prima parte a anului 2017, iar Guvernul PSD-ALDE condus de Mihai Tudose a mutat acest departament din subordinea premierului în cea a ministrului Culturii.

Cum stă de fapt treaba

"Departamentul Centenar a fost instituit prin HG 465/6.07.2016 şi nu funcţionează din 2014, cum greşit a susţinut public Lucian Romaşcanu. Raportul de activitate al Departamentului Centenar, o sinteză cât şi documentele în formă extinsă, au fost înaintate către premierul Sorin Grindeanu – cu numărul de înregistrare 380/05.01.2017 - încă din prima zi a guvernării PSD-ALDE – şi se află încă în arhiva Departamentului. În aceeaşi zi, pe 5 ianuarie 2017, au fost înaintate către Cabinetul premierului Grindeanu, pe suport fizic şi electronic, următoarele 3 documente:

1. Documentul Programatic conţinând propunerile de principii, dimensiuni, criterii şi acţiuni în vederea instituirii Strategiei Guvernamentale de marcare a Centenarului Primului Război Mondial şi al Marii Uniri

2. Documentul conţinând propunerea proiectului privind Seria de Dezbateri „România Centenară”

3. Documentul conţinând conceptul „Forumului României Centenare”

Conform Raportului de activitate înaintat de secretarul de stat Daniel Şandru, sub coordonarea Departamentului Centenar s-au realizat în 2016 centralizarea a 381 de proiecte propuse de instituţii publice, instituirea identităţii vizuale a Departamentului Centenar, realizarea site-ului oficial al Departamentului Centenar, centenar.gov.ro cât şi evaluarea mai multor proiecte naţionale de infrastructură care să fie realizate sub egida simbolică a Centenarului.

De asemenea, în cazul în care există piedici birocratice în interiorul Guvernului PSD-ALDE, ministrul Culturii poate accesa site-ul centenar.gov.ro pentru a găsi atât documentul programatic pentru marcarea Centenarului cât şi toate resursele legislative elaborate în 2016 care sunt necesare pentru urgentarea iniţierii proiectelor dedicate celebrării Centenarului."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor