Scandalul momentului: Ministrul german de Finanţe ar fi oferit investiţii de 1 miliard de euro pentru gazul lichefiat american

Olaf Scholz
Olaf Scholz (Getty Images)

Un nou scandal politic a izbucnit în legătură cu proiectul controversat Nord Stream 2, încheiat între Rusia şi Germania, după ce guvernul Angelei Merkel a fost acuzat că a oferit Statelor Unite un miliard de dolari SUA în schimbul anulării sancţiunilor împotriva companiilor care construiesc conducta.

Citiți și Der Standard: consorţiul Nord Stream 2 este condus de un fost agent STASI

Conducta Nord Stream 2 va permite transportarea gazului rusesc direct în Germania, dar SUA au impus sancţiuni oricărei companii implicate în proiect, argumentând că iniţiativa va face Europa prea dependentă de Rusia din punct de vedere energetic.

Grupul de lobby Environmental Action Germany (DUH) a publicat săptămâna aceasta o scrisoare trimisă în august anul trecut de ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, către Steve Mnuchin, secretarul Trezoreriei americane în timpul administraţiei Trump.

Citiți și Franţa presează Germania să anuleze proiectul Nord Stream 2 după abuzurile Moscovei la adresa susţinătorilor lui Navalnîi

În scrisoare, Scholz s-a oferit să investească un miliard de euro într-o nouă infrastructură pentru importul gazelor naturale lichefiate americane (GNL) în porturile germane dacă SUA renunţă la sancţiunile împotriva companiilor care construiesc conducta Nord Stream 2.

Nord Stream 2 este controversat şi cu vecini ai Germaniei, Angela Merkel - una dintre susţinătoarele cele mai hotărâte ale proiectului - a fost presată să anuleze iniţiativa, în special după ce opozantul rus Alexei Navalnîi a fost otrăvit şi arestat.

Citiți și Germania începe să protejeze proiectul Nord Stream de sancţiunile SUA

Mulţi lideri politici germani rămân convinşi că opoziţia SUA faţă de proiect este motivată de dorinţa Washingtonului de a vinde gaz lichefiat Germaniei, cel puţin la fel de mult ca de presupusele considerente politice.

DUH a descris scrisoarea drept un „scandal” şi o „afacere murdară”, acuzându-l pe Scholz că încurajează importul de GNL obţinut prin fracking, un procedeu controversat, care nu este deloc prietenos cu mediul înconjurător.

Citiți și Germania dă un ultimatum de câteva zile Rusiei în dosarul otrăvirii lui Navalnîi

Scandalul survine într-un moment dificil pentru lumea politică germană. Preşedintele german Walter Steinmeier a negat acuzaţiile că ar fi încercat să justifice proiectul spunând că Germania are o datorie la Rusia, din timpul celui de-al doilea război mondial şi că Nord Stream 2 ar fi achitat această datorie.

Veştile despre motivaţia lui Steinmeier, publicate de Time, au stârnit critici vehemente din partea ambasadorului Ucrainei în Germania, care l-a acuzat pe Frank-Walter Steinmeier de „argumente istorice îndoielnice” şi de ignorarea a milioane de ucraineni morţi în al doilea război mondial, într-un interviu din această săptămână.

Steinmeier a susţinut că este greu ca Germania să critice abuzurile Rusiei (o referire şi la tentativele de asasinare tot mai dese în care este târât Kremlinul) din cauza faptelor greşite ale trecutului Germaniei. „Peste 20 de milioane de oameni din fosta Uniune Sovietică au căzut victime ale războiului. Acest lucru nu justifică nicio acţiune greşită în politica rusă de astăzi, dar nu trebuie să pierdem din vedere imaginea de ansamblu”, a spus el.

Ucraina, ca şi Polonia şi ţările baltice, se opune şi ea conductei, care va permite Rusiei să ocolească reţeaua existentă care îi traversează teritoriul. Nord Stream 2 ar scoate din joc Ucraina, a cărei infrastructură de transport de gaze a fost folosită deseori ca pârghie în negocierile cu Rusia şi Europa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe