Adevăruri dureroase / Fost şef al Federal Reserve: Wall Street-ul împins în corzi

Un fost director al Federal Reserve avertizează că situaţia de pe pieţe s-a agravat după aplicarea mai multor relaxări cantitative.
(Captură Foto)

Recenta instabilitate de pe Wall Street a uimit comercianţii şi analiştii. Conform fostului preşedinte al Dallas Federal Reserve, Richard Fisher, Fed-ul a injectat pur si simplu “cocaină şi heroină” pe pieţe în mai multe runde de relaxare cantitativă.

De la amplificarea QE-ului, susţine Fisher, “ne menţinem folosind Ritalin”.

Totuşi, în ciuda creşterii preţurilor pentru active, Sarah Eisen de la CNBC a notat că aceste runde de QE-uri nu au produs un efect semnificativ pe Main Street.

“A durat mai mult şi acest lucru s-a întâmplat deoarece avem autorităţi fiscale, un Congres inutil şi un preşedinte american ineficace”, a răspuns Fisher.

Fostul bancher a susţinut că Fed-ul ar fi în esenţă fără putere dacă pieţele s-ar prăbuşi din nou.

În perioada 1997-2001, Fisher a fost reprezentant adjunct al SUA pe probleme de comerţ, având rang de ambasador. El a monitorizat implementarea NAFTA şi a altor acorduri cu Vietnam, Coreea, Japonia, Chile şi Singapore. În plus, Fisher a fost membru al echipei care a negociat acordurile bilaterale pentru aderarea Chinei şi Taiwanului în Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

De asemenea, Fisher a fost vicepreşedinte al Kissinger McLarty Associates, o firmă de consiliere strategică condusă de fostul secretar de stat american Henry Kissinger.