Scandalul despăgubirilor ANRP. Persoane cu funcţii în Administraţia Prezidenţială şi RAAPPS au intervenit pentru Simu
alte articole
Afaceristul Horia Simu a reuşit să obţină, în anul 2011, despăgubiri nelegale de la ANRP pentru un teren din municipiul Constanţa datorită intervenţiilor unor persoane cu funcţii de conducere în Administraţia Prezidenţială, Ministerul Mediului şi RAAPPS, susţin procurorii DNA în rechizitoriul prin care Simu - supranumit bancherul cuprului - a fost trimis în judecată.
"Obţinerea acestor despăgubiri nelegale de inculpat s-a datorat intervenţiilor făcute de acesta direct, prin intermediul unor angajaţi ai societăţilor sale ori prin intermediul unor persoane ce ocupau diverse funcţii de conducere în cadrul Ministerului Mediului, Administraţiei Prezidenţiale sau RAAPPS pe lângă autorităţile implicate în procedura de retrocedare, respectiv Primăria Municipiului Constanţa, Prefectura Judeţului Constanţa, ANRP şi Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, intervenţii care au avut ca finalitate, pe de o parte, urgentarea soluţionării dosarului de despăgubire, iar, pe de altă parte, soluţionarea favorabilă a acestuia, prin acordarea de despăgubiri care nu i se cuveneau", se arată în documentul citat de Agerpres.
În rechizitoriu se mai arată că o persoană, care la acel moment ocupa funcţia de consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, i-a intermediat lui Simu o întâlnire cu prefectul judeţului Constanţa, de la care afaceristul a obţinut sprijinul pentru soluţionarea favorabilă şi urgentă a dosarului, aspect materializat prin validarea cererii de despăgubire de către Comisia Judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor şi înaintarea dosarului la ANRP.
Tot prin intermediul unei persoane care avea "o funcţie importantă" în cadrul Administraţiei Prezidenţiale a ajuns Horia Simu şi la Crinuţa Dumitrean, care era preşedinte al ANRP.
În schimbul sprijinului acordat, Horia Simu i-a cedat persoanei din cadrul Administraţiei Prezidenţiale 10% din drepturile litigioase, printr-un intermediar.
Reamintim că Horia Simu şi fosta şefa a ANRP, Crinuţa Dumitrean, au fost trimişi în judecată alături de alte persoane, în dosarul ANRP 5, dosar ce vizează supraevaluarea despăgubirilor pentru un teren din municipiul Constanţa.
Simu a achiziţionat printr-un intermediar, la 22 octombrie 2009, drepturile litigioase pentru acest teren, preţul cesiunii fiind de 700.000 de euro. Ulterior, Simu Horia a obţinut a obţinut de la ANRP o despăgubire de 8.750.000 euro (35 euro/mp), echivalentul a 37.243.500 lei, arată DNA.
În opinia procurorilor, în acest caz a fost vorba de o supraevaluare a terenului respectiv cu 7,7 milioane de euro, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent în dauna bugetului de stat, concomitent cu obţinerea unui avantaj patrimonial de către Horia Simu şi alte persoane, beneficiare ale drepturilor litigioase, în cuantum total de peste 32 de milioane de lei.