Alina Bica, la un pas de eliberarea din arestul preventiv

Aflaţi în arest preventiv încă din 2 septembrie într-un dosar de corupţie, fosta şefă a DIICOT Alina Bica şi fostul şef al ANAF Şerban Pop vor fi plasaţi în arest la domiciliu, a decis joi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Alina Bica (Eugen Horoiu/Epoch Times România)
Andrei Pricopie
22.10.2015

Decizie nu este însă definitivă, astfel că procurorii DNA o pot contesta la aceeaşi instanţă.

La sfârşitul lunii septembrie, fosta şefă DIICOT, Alina Bica, a fost trimisă în judecată de procurorii DNA sub acuzaţia de luare de mită şi participaţie improprie sub forma determinării cu intenţie la săvârşirea fără vinovăţie a infracţiunii de abuz în serviciu. Potrivit rechizitoriului, Alina Bica ar fi luat mită pentru a clasa un dosar care îl viza pe controversatul om de afaceri Horia Simu.

La rândul său, fostului şef al ANAF Şerban Pop, este acuzat de complicitate la dare de mită, în timp ce omul de afaceri Horia Simu, arestat în altă cauză, este suspectat de dare de mită.

Potrivit DNA, în cursul anului 2014, Şerban Pop a primit de la Horia Simu suma totală de aproximativ 230.000 de euro (constând în două contracte de asistenţă juridică încheiate cu firmele acestuia din urmă şi suma de 150.000 de euro cash), pentru a interveni la nivelul conducerii DIICOT, în scopul soluţionării unui dosar penal care-l privea pe omul de afaceri, într-o manieră favorabilă acestuia din urmă.

"La data de 8 noiembrie 2014, Alina Bica, în calitate de procuror şef al DIICOT, a primit, pentru sine, în mod indirect, printr-un intermediar (martor denunţător în cauză), suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urmă, în calitate de interpus, a primit-o de la inculpatul Pop Şerban.

Suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost dată de suspectul Simu Horia în tranşe, pe parcursul a opt luni, în cursul anului 2014, inculpatului Pop Şerban, pentru ca acesta să o remită în scopul menţionat mai sus", arată procurorii DNA.

În schimbul banilor primiţi, Alina Bica a determinat înlocuirea procurorului de caz şi a efectuat presiuni asupra unui alt subordonat al său (care, potrivit probelor administrate până în acest moment al urmăririi penale a acţionat fără vinovăţie), în scopul pronunţării unei soluţii de clasare în cauza în care se desfăşurau acte de urmărire penală faţă de Horia Simu, lucru care s-a şi întâmplat ulterior.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor