NATO cere Rusiei să distrugă rachetele care încalcă prevederile Tratatului INF. Avertizează în privinţa unui răspuns
alte articole
NATO a cerut Rusiei, luni, să distrugă rachetele care încalcă prevederile tratatului pentru arme încheiat cu Statele Unite şi a avertizat că neconformarea cu această solicitare va avea ca rezultat un răspuns coordonat şi defensiv al alianţei.
SUA şi Rusia şi-au suspendat obligaţiile prevăzute în Tratatul Forţelor Nucleare cu Rază Intermediară (INF) în februarie, declanşând o numărătoare inversă de şase luni până la dizolvarea oficială a acordului în luna august.
“Cerem Rusiei să adopte o cale responsabilă dar, din păcate, nu am văzut niciun indiciu că Rusia intenţionează să facă acest lucru. De fapt, [Rusia] continuă să dezvolte şi să desfăşoare noi rachete”, a susţinut secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la o conferinţă de presă organizată marţi.
Stoltenberg a precizat că SUA şi NATO au încercat ani de zile să convingă Rusia să se conformeze din nou prevederilor INF. Membrii alianţei militare vestice urmează să discute din nou despre această problemă la următorul Consiliu NATO-Rusia. Washingtonul acuză Moscova de dezvoltarea şi desfăşurarea rachetei SSC-8, care încalcă limitele impuse de INF asupra razei de acţiune.
Rusia a negat acuzaţiile lansate de SUA şi NATO cu privire la încălcarea prevederilor Tratatului INF.
Miniştrii apărării din statele membre NATO se vor întâlni miercuri pentru a planifica următorii paşi în cazul în care Rusia eşuează să respecte termenii tratatului. Stoltenberg a susţinut că răspunsul alianţei va fi “defensiv, chibzuit şi coordonat”. NATO nu va proceda ca Rusia şi nu va desfăşura rachete nucleare cu lansare terestră în Europa, a adăugat el.
“Nu dorim o nouă cursă a înarmării, dar, în condiţiile în care Rusia desfăşoară noi rachete, trebuie să ne asigurăm că mijloacele de descurajare şi apărarea noastră rămân credibile şi eficiente”, a afirmat şeful alianţei.
Stoltenberg nu a furnizat alte detalii cu privire la răspunsul planificat, însă unii diplomaţi au afirmat că miniştrii apărării vor lua în considerare mărirea numărului zborurilor deasupra Europei ale avioanelor de luptă americane capabile să transporte focoase nucleare, amplificarea pregătirii militare şi repoziţionarea rachetelor americane cu lansare maritimă.
Rusia a avertizat luni cu privire la generarea unei situaţii comparabile cu criza rachetelor din Cuba din 1962 în cazul în care SUA va desfăşura sisteme de rachete terestre în apropiere graniţelor sale. Ambasadorul SUA la NATO, Kay Bailey Hutchison, a declarat reporterilor că, în prezent, Washingtonul ia în considerare folosirea armelor convenţionale, şi nu nucleare, în orice răspuns posibil.
“Toate opţiunile sunt pe masă însă luăm în considerare sistemele convenţionale. Este important ca aliaţii noştri europeni să ştie acest lucru”, a afirmat Hutchison.
Preşedintele american Donald Trump a anunţat intenţia de a se retrage din Tratatul INF în octombrie 2019, în timp ce omologul său rus Vladimir Putin continuă să insiste că Moscova respectă termenii tratatului.
Oficiali militari ruşi au discutat despre racheta în cauză în luna ianuarie, cu scopul de a salva tratatul. Oficiali americani au declarat că intenţia Rusiei de a testa dacă racheta respectă sau nu acordul este însoţită de condiţii inacceptabile.
Tratatul INF a fost încheiat cu Rusia în timp Războiului Rece şi a interzis ambelor state să dezvolte, să deţină şi să desfăşoare rachete de croazieră şi balistice cu lansare terestră şi cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de km.