Vladimir Putin ameninţă cu retragerea din tratatul nuclear New START

Liderul de la Kremlin a avertizat că, în cazul în care SUA nu revine la masa negocierilor, un tratat cheie privind armele nucleare se va prăbuşi.
Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin (Alexei Nikolski/AFP/Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că un tratat privind armele nucleare din perioada fostei administraţii americane Obama se va desfiinţa dacă SUA nu este interesată să îl reînnoiască, potrivit Deutsche Welle.

Noul Tratat privind Reducerea Armelor Strategice (New START) limitează numărul focoaselor nucleare, rachetelor şi bombardierelor desfăşurate şi urmează să expire în 2021, dacă nu va fi reînnoit.

Luând cuvântul în marja Forumului Economic Internaţional din Sankt Petersburg, Putin a afirmat că “dacă nimeni nu doreşte să prelungească acordul – New START – ei bine, atunci nici noi nu o vom face”.

“Am spus de o sută de ori că suntem pregătiţi (să îl prelungim)”, însă Washingtonul “nu solicită niciun fel de discuţii” cu Moscova privind această problemă.

Putin a mai precizat că “nu vor mai exista niciun fel de instrumente care să limiteze cursa înarmării, de exemplu, desfăşurarea de arme în spaţiu. Acest lucru înseamnă că armele nucleare vor sta deasupra noastră, a tuturor, fără întrerupere”.

Tratatul limitează SUA şi Rusia să desfăşoare maxim 1.550 de focoase nucleare şi 700 de rachete şi bombardiere – cu mult sub limitele existente în timpul Războiului Rece. Tratatul a fost semnat în 2010 de fostul preşedinte american Barack Obama şi de preşedintele rus de la acea vreme Dmitri Medvedev.

Dacă New START va eşua, atunci va fi cel de-al doilea tratat privind armele nucleare care se prăbuşeşte în timpul mandatului preşedintelui american Donald Trump. În luna februarie a acestui an, SUA s-a retras din Tratatul privind Forţele Nucleare cu Rază Intermediară (INF) din 1987, acuzând Moscova de încălcare a prevederilor acordului. Rusia a negat acuzaţiile şi la scurt timp s-a retras de asemenea din acord.

De la prăbuşirea Tratatului INF s-au amplificat temerile privind relansarea unei curse globale a înarmării.