Scandalul angajării fiului lui Tudorel Toader. Ministerul lui Liviu Pop nu găseşte nicio neregulă

Concursul în urma căruia fiul lui Tudorel Toader a fost numit asistent universitar la Universitatea A.I. Cuza din Iaşi a fost organizat şi s-a desfăşurat cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare, susţine ministerul lui Liviu Pop.
Liviu Pop
Liviu Pop (Facebook)

Ministerul Educaţiei a finalizat cercetările legate de modul în care fiul ministrului Justiţiei a ocupat un post de asistent universitar chiar la universitatea unde tatăl său este rector (suspendat pe perioada mandatului). Surprinzător sau nu, în urma verificărilor, MEN susţine că lucrurile nu arată aşa cum zice presa, care a relatat că Toader jr. a luat postul după un concurs "şmenuit".

"Ministerul Educaţiei Naţionale consideră că acest concurs a fost organizat şi s-a desfăşurat cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare", se arată în comunicatul publicat de MEN.

Reamintim că potrivit 7est.ro, senatul Universităţii Al. I. Cuza a schimbat metodologia de angajare cu o lună înainte să fie scos la concurs postul pentru care a concurat de unul singur Ionuţ Alexandru Toader.

Potrivit sursei citate, fiul ministrului Justiţiei s-a putut prezenta la concurs, doar pentru că Senatul Universităţii a modificat exact paragraful care îl împiedica să participe la examen. Astfel, Toader jr. este doctor în Drept Penal, dar pentru a ocupa funcţia trebuia să deţină doctorat în Drept Civil.

"Angajarea lui Ionuţ Alexandru Toader la Facultatea de Drept a fost făcută la momentul potrivit, deoarece tatăl acestuia este suspendat din funcţia de rector pe durata exercitării mandatului de ministru. Astfel au fost fentate regulamentele universităţii care interzic angajarea rudelor celor aflaţi în funcţii de conducere decizionale. 7Est prezintă documente care dovedesc că fiul ministrului-rector a fost favorizat", arată sursa citată.

Pe de altă parte, Tudorel Toader a negat acuzaţiile, afirmând că fiul său a îndeplinit criteriile de concurs şi că "prin modificarea regulamentului de concurs a fost introdus un filtru suplimentar, pentru verificarea îndeplinirii criteriilor specifice, cu specială referire la doctoratele interdisciplinare."

Redăm comunicatul MEN

Urmare a informaţiilor apărute recent în spaţiul public cu privire la organizarea şi desfăşurarea unui concurs în cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, în semestrul al II-lea al anului universitar 2016-2017, în vederea ocupării pe perioadă determinată a postului de Asistent universitar, poziţia 71, disciplina Drept civil. Partea generală Persoanele, Ministerul Educaţiei Naţionale a solicitat universităţii în cauză să transmită detalii şi documente în acest sens.

După analiza punctului de vedere şi a documentelor comunicate de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, reies următoarele aspecte:

Prin Hotărârea Senatului nr. 6 din data de 27.03.2014, a fost adoptată Metodologia proprie de concurs pentru ocuparea posturilor didactice şi de cercetare pe perioadă determinată în Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Conform articolului 8 al acestui document pentru postul de asistent universitar erau aplicabile următoarele condiţii : „(a) deţinerea titlului de doctor în domeniul postului sau statutul de student doctorand; (b) îndeplinirea standardelor Universităţii, pe domenii (...)”

În data de 30.03.2017, prin Hotărârea Senatului nr. 6, articolul 8 din Metodologia proprie de concurs pentru ocuparea posturilor didactice şi de cercetare pe perioadă determinată în Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi se modifică în sensul în care pentru postul de asistent universitar se aplică următoarele condiţii: „(a) deţinerea titlului de doctor în domeniul specific postului sau în domenii conexe în cazul posturilor interdisciplinare, dacă contribuţiile ştiinţifice sunt în concordanţă cu descrierea postului şi domeniul ştiinţific pentru care candidează sau statutul de student doctorand; (b) îndeplinirea standardelor Universităţii, pe domenii (...)”

Postul de Asistent universitar, poziţia 71, disciplina Drept civil. Partea generală. Persoanele (perioadă determinată), scos la concurs de Facultatea de Drept, nu este unul interdisciplinar, acesta încadrându-se, conform Nomenclatorului domeniilor şi specializărilor/programelor de studii universitare pentru anul 2016-2017, în domeniul unic de studii universitare de doctorat/master: Drept.

Candidatul pentru acest post s-a înscris în cadrul perioadei de înscriere prevăzute de calendarul universităţii. Îndeplinirea condiţiilor de legalitate privind înscrierea a fost certificată prin emiterea avizului de legalitate, comunicat în termen.

În acest context, în baza principiilor statuate de lege cu privire la autonomia şi responsabilitatea universităţilor, Ministerul Educaţiei Naţionale apreciază următoarele:

  • Candidatul înscris pentru ocuparea postului de Asistent universitar, poziţia 71 scos la concurs de Facultatea de Drept în semestrul al II-lea, anul universitar 2016-2017, a îndeplinit atât cerinţele generale, cât şi cele specifice;
  • Candidatului i se aplică condiţia de deţinere a titlului de doctor în domeniul specific postului, prevăzută de articolul 8 din metodologie, postul nefiind unul interdisciplinar. Candidatul deţine titlul de doctor în domeniul de doctorat „Drept”.
  • Candidatul s-a înscris la concurs în interiorul calendarului de înscriere şi îndeplinea condiţiile de înscriere pentru ambele variante ale articolului 8 din metodologie (atât cea din 2014, cât şi cea din 2017).

Prin urmare, Ministerul Educaţiei Naţionale consideră că acest concurs a fost organizat şi s-a desfăşurat cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare.