Toader cere Inspecţiei Judiciare să cerceteze "conduita" procurorului general

În urma plângerii comisiei parlamentare de anchetare a alegerilor din 2009, Toader va sesiza Inspecţia Judiciară în legătură cu reţinerea lui Lazăr de a furniza "aleşilor" dosarul deschis după ce jurnalistul Dan Andronic, urmărit penal în două dosare, a sugerat implicarea lui Kovesi şi a SRI în alegeri.
Tudorel Toader
Tudorel Toader (Mihuţ Savu / Epoch Times)

UPDATE. După discuţia cu procurorul general Augustin Lazăr, ministrul PSD al Justiţiei, Tudorel Toader, a decis să sesizeze Inspecţia Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

* * *

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat miercuri dimineaţă că va cere Inspecţiei Judiciare să cerceteze "conduita" procurorului general, Augustin Lazăr, după repetatele refuzuri ale acestuia de a transmite comisiei parlamentare de anchetare a alegerilor din 2009, dosarul deschis de Ministerul Public.

"Inspecţia Judiciară să verifice conduita pozitivă sau negativă a procurorului general, mai exact reţinerea dânsului de a furniza dosarul", a declarat Toader, citat de Hotnews.

"Personal am convingerea că procurorul general îşi cunoaşte atribuţiunile de serviciu", a adăugat ministrul, adăugând că nu crede că este cazul ca Augustin Lazăr să întrebe CSM dacă să furnizeze dosarul.

Ministrul Justiţiei a mai precizat că miercuri dimineaţă are discuţii cu liderii de sindicat din penitenciare, după care va vorbi cu Augustin Lazăr.

"Voi vedea ce răspunsuri, apoi voi sesiza Inspecţia Judiciară", a declarat Toader.

Reamintim că Augustin Lazăr a refuzat în repetate rânduri să transmită Comisiei parlamentare pentru anchetarea alegerilor din 2009 dosarul deschis de instituţia sa, arătând că cererea parlamentarilor "ridică o problemă de drept, respectiv definirea limitelor legale şi a cadrului cooperării loiale, care trebuie să se facă cu respectarea Constituţiei şi a legilor în vigoare, având în vedere specificul activităţii judiciare." Totodată, Lazăr a cerut Consiliului Superior al Magistraturii un punct de vedere legat de transmiterea dosarului.

În acest context, comisia de anchetă a alegerilor din 2009 i-a transmis ministrului Justiţiei solicitarea de a controla modul în care procurorul general Augustin Lazăr îşi îndeplineşte atribuţiile de serviciu şi de a sesiza Inspecţia Judiciară în cazul acestuia.