Scandal la MAE: Angajaţi de la primării şi grădiniţe, trimişi fără concurs în posturi diplomatice bine plătite

Oana Ţoiu - Ministru de Externe (Epoch Times Romania)
D.B.
10.07.2025

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) se confruntă cu un scandal legat de modul în care sute de persoane fără experienţă diplomatică au fost detaşate, fără concurs, în posturi din ambasade şi consulate ale României din întreaga lume, potrivit Observator.

Printre cei selectaţi se numără angajaţi ai unor primării de comune, grădiniţe, centre culturale sau spitale, ale căror venituri pot ajunge până la 15.000 de lei pe lună.

Printre exemplele cele mai elocvente se numără cel al unui angajat de la Primăria Vidra, detaşat la consulatul din Canberra, Australia – acolo unde lucrează şi soţia sa.

„Era consilierul meu personal şi detaşarea a cerut-o MAE. L-am angajat pe recomandări. După două-trei luni a primit o adresă din partea MAE să plece. A cerut o perioadă scurtă, de 13 luni”, a declarat primarul comunei Vidra, Marian Tudor.

Alte cazuri includ:

  • un fost hingher, detaşat la ambasada din Filipine;

  • fostul director administrativ al Spitalului de Obstetrică-Ginecologie din Iaşi, ajuns în aceeaşi funcţie la ambasada din Polonia;

  • un ofiţer al stării civile dintr-o comună clujeană, trimis în Columbia;

  • un angajat de la Primăria Filipeşti-Bacău, devenit viceconsul la Paris;

  • un fost funcţionar de la Năvodari, ajuns consul general al României la Chicago;

  • doi referenţi la consulatul din Bologna, provenind de la Primăria Pantelimon.

În total, aproximativ 15% dintre angajaţii Ministerului de Externe provin din alte instituţii publice. Peste 200 de posturi externe, din cele 1.600 disponibile, au fost ocupate prin detaşare.

Ministra de Externe, Oana Ţoiu, a recunoscut problema şi a declarat că „există cazuri în care este greu de făcut legătura între activitatea desfăşurată în consulat şi experienţa anterioară a persoanei”. Ea a precizat că situaţia este în analiză şi că vor fi găsite soluţii pentru remedierea acestor practici, unele vechi de peste un deceniu.

Scandalul a fost reaprins de cazul Tamilei Cristescu, fiica fostului deputat PSD Radu Cristescu. După doar o lună de muncă la Primăria Sectorului 4, ea a fost numită viceconsul la New York.

Fostul consilier prezidenţial Iulian Fota a comentat situaţia: „Condiţia obligatorie este calitatea omului pe care îl detaşezi. Primăriile, mai ales cele de comună, e puţin probabil să aibă astfel de oameni. Nu orice persoană poate fi detaşată la MAE – e vorba şi de conjunctură şi, poate, de aspecte etice.”

Guvernul a anunţat că toate posturile externe vor fi scoase la concurs pentru a asigura ocuparea lor de către diplomaţi competenţi. De asemenea, premierul va verifica toate deplasările externe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor