DNA: Udrea nu a interiorizat gravitatea faptelor, nu şi-a asumat responsabilitatea, s-a sustras de la încarcerare

În contestaţia formulată de Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva deciziei Judecătoriei Ploieşti de liberare condiţionată a Elenei Udrea, procurorul de caz arată că „Udrea nu a interiorizat gravitatea faptelor, nu şi-a asumat responsabilitatea şi nu a dovedit o transformare autentică a conduitei”, potrivit Aktual24.
De asemenea, procurorii DNA subliniază că, pe parcursul executării pedepsei privative de libertate (2022–2025), Elena Gabriela Udrea a manifestat constant o atitudine de nerecunoaştere a hotărârii de condamnare, sustrăgându-se în două rânduri de la încarcerare, prin părăsirea ilegală a teritoriului României. Aceasta a fost depistată ulterior în Costa Rica şi în Bulgaria, în urma procedurilor internaţionale de urmărire.
DNA atrage atenţia că Udrea a lansat în mod repetat acuzaţii publice la adresa judecătorilor, procurorilor şi a sistemului judiciar în ansamblu, susţinând că este victima unei înscenări, că a fost condamnată în mod abuziv, că se află ilegal în penitenciar şi că este supusă unui tratament abuziv din partea conducerii unităţii de detenţie. Aceste afirmaţii, exprimate public, inclusiv prin materiale de presă şi postări online din perioada 2023–2024, nu sunt compatibile cu procesul de reeducare şi nu pot fi considerate dovezi ale îndreptării.
„Constant în spaţiul public ea a declarat că stă ilegal în ‘puşcărie’, că a fost executată prin abuz, că este victima ‘statului paralel’ , că directorul penitenciarului se comportă abuziv faţă de ea fiind omul celor care i-au înscenat faptele”, subliniază DNA.
Procurorii mai notează că Udrea nu a făcut demersuri semnificative pentru a acoperi prejudiciul, deşi acesta este considerabil.
În opinia DNA, comportamentul manifestat în detenţie nu a fost deosebit sau merituos, ci doar unul de conformare formală. Nu a fost identificat niciun progres notabil în atitudinea sau conduita sa, iar procesul de resocializare nu este, în acest moment, finalizat.
„În ultimul cuvânt acordat de instanţă la termenul din 26.06.2025, condamnata Elena Udrea a susţinut că în perioada de detenţie a învăţat ce este umilinţa, în condiţiile în care scopul pedepsei nu este acela de umilire, ci de constrângere şi reeducare a condamnatului care trebuie să conştientizeze că este vinovat şi să îşi asume consecinţele”, precizează DNA.
DNA consideră că perioada efectiv executată din pedeapsa de 6 ani închisoare este prea scurtă pentru a justifica liberarea condiţionată, mai ales în condiţiile în care Udrea nu a interiorizat gravitatea faptelor, nu şi-a asumat responsabilitatea şi nu a dovedit o transformare autentică a conduitei. Procurorii apreciază că este necesară continuarea detenţiei pentru a permite continuarea procesului de reeducare şi pentru a reduce riscul repetării unor fapte similare.