Savanţii susţin că lărgirea imensei găuri de ozon nu este un motiv de alarmare

Agenţia ONU pentru vreme şi climat a oferit asigurări că nu există niciun motiv de îngrijorare în privinţa faptului că gaura din stratul de ozon al Pământului a atins un nivel record în luna octombrie.
Gaura în stratul de ozon la 4 octombrie 2015, conform datelor colectate de Total Ozone Mapping Spectrometer. (Captură Foto)
Andrei Popescu
31.10.2015

Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) (World Meteorological Organization, WMO) din cadrul ONU, a declarat joi, că anul acesta o stratosferă mai rece ca de obicei a lărgit gaura de ozon până la punctul maxim de 28,2 milioane km pătraţi, o zonă mai mare decât Canada şi Rusia la un loc.

Gaura de ozon de deasupra Pământului este situată la câteva zeci de km deasupra continentului sudic îngheţat Antarctica, şi fluctuează ca mărime.

Conform OMM, care a citat date publicate de National Aeronautics and Space Administration (NASA), gaura a rămas la niveluri record în fiecare zi începând cu 2 octombrie.

Deşi nu este atât de mare precum în anii 2000 şi 2006, mărimea curentă a găurii din atmosferă ocupă locul trei în această privinţă.

Într-o declaraţie, Geir Braathen, expert în meteorologie în cadrul OMM, a susţinut: „Acest lucru ne arată că problema găurii în stratul de ozon încă este prezentă şi trebuie să rămânem vigilenţi. Dar nu există niciun motiv să ne alarmăm.”

„În general, totuşi, această expansiune nu anulează refacerea proiectată pe termen lung în următoarele decenii”, precizează expertul.

În 2014, OMM a anunţat că a detectat primul semn de refacere a stratului de ozon, în mare parte datorită unei interdicţii din 1987 asupra gazelor care cauzează reducerea stratului de ozon. La acea vreme, agenţia a prezis că ar putea dura aproximativ un deceniu înainte ca gaura să înceapă să se micşoreze.

Clorofluorocarbonii (CFC) şi alte chimicale care reduc stratul de ozon, cândva larg folosite pentru refrigerare şi pentru aerosoli, au fost interzise pe baza Protocolului de la Montreal din 1987.

Conform UN Environment Program, tratatul va preveni anual 2 milioane de cazuri de cancer de piele până în 2030.

Totuşi, OMM susţine că „s-ar putea să vedem în continuare găuri mari în stratul de ozon de deasupra Antarcticii, aproximativ până în 2025, datorită condiţiilor de vreme din stratosferă, a chimicalelor care reduc stratul de ozon şi datorită faptului că acestea vor afecta atmosfera chiar şi la câteva decenii după ce vor fi eliminate.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor