Saudiţii pedepsesc companiile germane. Prinţul moştenitor “profund ofensat”
alte articole
Publicaţia germană Der Spiegel a susţinut că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman (MBS) a cerut ca niciun contract guvernamental să nu mai fie acordat companiilor germane. Aceasta este interpretată ca fiind o măsură retaliatorie agresivă după un an în care relaţiile dintre cele două ţări s-au deteriorat deja şi pentru că Germania şi-a exprimat dorinţa de a rămâne în acordul nuclear iranian.
Der Spiegel a precizat că impactul măsurii este deja resimţit de companii care au beneficiat de parteneriate pe termen lung în Arabia Saudită.
Totuşi, există puţine confirmări cu privire la cât de cuprinzătoare va fi măsura: “Fără a fi citate surse, s-a afirmat că măsura probabil va lovi companii majore precum Siemens, Bayer şi Boehringer Ingelheim, precum şi producătorul auto Daimler”, a precizat Reuters, citând raportul publicat vineri seară de Spiegel.
Germania a exportat în 2017 produse în valoare de 6,6 miliarde de euro (7,7 miliarde de dolari), potrivit datelor oficiale publicate de autorităţile germane, şi a investit în mod semnificativ în multe proiecte majore de infrastructură saudite, explică Der Spiegel. “Aproximativ 800 de companii germane sunt active în ţară şi 200 dintre ele au birouri în Arabia Saudită, cu un total de 40.000 de angajaţi”, care ar putea fi sever afectaţi, în funcţie de cât de departe vor dori să meargă saudiţii.
Unele opinii sugerează că MBS acţionează din răutate şi din dorinţa de a se răzbuna pe Germania, potrivit site-ului Zero Hedge. Relaţiile dintre cele două ţări s-au deteriorat după o serie de remarci critice făcute de oficiali germani cu privire la implicarea exagerată a Arabiei Saudite în politică libaneză – o situaţie tensionată ce a avut loc în noiembrie 2017 şi în care a fost implicat premierul libanez Saad al-Hariri, ceea ce i-a împins pe unii oficiali germani să îl acuze pe MBS că l-a răpit pe premierul libanez şi l-a ţinut în Arabia Saudită împotriva voinţei sale.
Ministrul german de Externe de la acea vreme, Sigmar Gabriel, i-a criticat pe saudiţi pentru răspândirea “aventurismului politic” în Orientul Mijlociu, ceea ce i-a determinat pe saudiţi să retragă ambasadorul din Germania, care încă nu s-a întors la post.