Marocul suspendă relaţiile cu Iranul pentru presupusa susţinere a independenţei Saharei Occidentale

Ministrul marocan de Externe, Nasser Bourita (Wikipedia.org)
Andrei Popescu
02.05.2018

Marocul a suspendat relaţiile diplomatice cu Iranul din cauza presupusului sprijin oferit de acesta Frontului Polisario, o mişcare pentru independenţa Saharei Occidentale.

Ministrul marocan de Externe, Nasser Bourita a acuzat marţi Iranul şi aliatul său şiit libanez Hezbollah că, începând cu 2016, au pregătit şi înarmat luptători Polisario cu rachete sol-aer prin intermediul ambasadei iraniene din Algeria, potrivit RFE/RL.

Bourita a afirmat că tocmai s-a întors din Iran, unde l-a informat personal pe omologul său iranian cu privire la decizia suspendării relaţiilor.

Ambasadorul marocan a plecat deja din Teheran, iar Ambasada Iranului în Maroc va fi închisă “imediat”, a precizat oficialul.

Nu a existat o reacţie imediată din partea Iranului, care a susţinut Polisario în trecut.

Bourita a afirmat că ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, s-a aflat “în şoc” după convorbire.

Hezbollah a publicat o declaraţie în care a negat că a înarmat Frontul Polisario şi a acuzat Marocul că acţionează sub “presiunea” Statelor Unite, a Israelului şi Arabiei Saudite.

Sahara Occidentală este o fostă colonie spaniolă, pe care Marocul a anexat-o în 1975. Polisario a desfăşurat un război de gherilă pentru obţinerea independenţei regiunii până când a fost încheiat un acord de încetare a focului susţinut de ONU în 1991.

Algeria, ţara vecină Marocului, găzduieşte tabere pentru persoanele care s-au refugiat din calea conflictului, inclusiv membri ai Polisario, însă neagă faptul că a oferit grupului ajutor militar.

Sahara Occidentală a fost practic divizată printr-un zid de pământ în două teritorii: unul controlat de Polisario şi unul de Maroc. Între ele există o zonă tampon autorizată de ONU, iar trupele ONU de menţinere a păcii patrulează în regiune.

Marocul a mai suspendat relaţiile cu Iranul condus de şiiţi în 2009 după ce l-a acuzat că subminează guvernul sunit din Bahrain, o insulă arabă în Golf care are o populaţie majoritar şiită.

Relaţiile diplomatice au fost reluate în 2014, însă nu au fost niciodată solide. Marocul are legături apropiate cu Arabia Saudită condusă de suniţi, un rival regional al Iranului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor