Raport: Israelul şi Arabia Saudită discută în secret la Cairo
alte articole
Deşi Arabia Saudită şi Israelul nu au relaţii diplomatice oficiale, înalt oficiali israelieni, printre care premierul şi ministrul Energiei, au clarificat stadiul legăturilor dintre cele două state.
Oficiali israelieni şi saudiţi au purtat săptămâna trecută o serie de discuţii în Cairo cu medierea Egiptului, a declarat vineri publicaţia Khaleej Times un oficial al Autorităţii Palestiniene.
Reprezentanţi ai delegaţiilor saudite, israeliene şi egiptene s-au întâlnit la un hotel de lux pentru a discuta probleme economice, în special cele din regiunea Marea Roşie, a declarat oficialul palestinian, adăugând că îmbunătăţirea relaţiilor dintre israelieni şi saudiţi au deranjat Autoritatea Palestiniană.
“Se pare că Israelul nu mai este cel mai mare inamic în regiune”, a afirmat oficialul palestinian.
Pe când Israelul nu are relaţii diplomatice oficiale cu lumea arabă, cu excepţia Egiptului şi Iordaniei, premierul israelian Benjamin Netanyahu a recunoscut anterior că Tel Aviv a avut o “cooperare fructuoasă cu ţările arabe”, însă acest lucru a fost ţinut în general “secret”.
În acelaşi timp, rapoarte media au susţinut în ultimele luni că cele două tabere au desfăşurat tratative secrete pentru a stabili relaţii oficiale.
Prinţul saudit moştenitor Mohammed bin Salman s-a întâlnit cu preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi în Cairo la începutul acestei luni, potrivit canalului de televiziune 24news TV, şi i-a cerut preşedintelui palestinian Mahmud Abbas să accepte aşa-zisul “acord al secolului” pentru a pune capăt conflictului israeliano-palestinian.
Totuşi, Abbas a refuzat să accepte iniţiativa, susţinând că este o “palmă a secolului”, şi a solicitat o abordare globală multilaterală.
Pe fondul rapoartelor privind discuţiile secrete, ministrul saudit al Afacerilor Externe l-a avertizat pe unul dintre cei mai activi susţinători palestinieni – şi anume, Turcia – să respecte suveranitatea statelor arabe.
Dar, pentru ca “Ankara să se întoarcă la fosta sa stabilitate, trebuie să ia în considerare şi să respecte suveranitatea statelor arabe”, au afirmat oficialii, adăugând că “lumea arabă nu va fi condusă de vecinii săi şi situaţia actuală nu este permanentă”.
Situaţia din regiune s-a amplificat în decembrie 2017, după ce preşedintele american Donald Trump a decis să recunoască Ierusalimul drept capitală a Israelului, atrăgând asupra să critici internaţionale.
După anunţul lui Trump, Abbas a afirmat că Palestina nu mai priveşte SUA ca pe un mediator datorită atitudinii sale părtinitoare în favoarea Israelului.