Înregistrarea mai uşoară a organizaţiilor sociale ar putea pregăti calea pentru reforma politică din China


Într-o conferinţă de presă sustinuta de Biroul de Informare al Consiliului de Stat pe 7 mai, ministrul Lucrărilor Publice, Li Liguo, a declarat o nouă politică liberală, pentru a permite înregistrarea directă a organizaţiilor sociale, ce a intrat în vigoare din a doua jumătate a anului trecut.
Într-o conferinţă de presă sustinuta de Biroul de Informare al Consiliului de Stat pe 7 mai, ministrul Lucrărilor Publice, Li Liguo, a declarat o nouă politică liberală, pentru a permite înregistrarea directă a organizaţiilor sociale, ce a intrat în vigoare din a doua jumătate a anului trecut. (Ministerul Lucrărilor Publice)

Partidelor politice, organizaţiilor pentru drepturile omului şi altor grupuri care sunt în mod normal suprimate - de multe ori violent - în China, le va fi acum permis să se înregistreze, conform unei schimbări majore de regulament.

Ministerul afacerilor civile al regimului chinez a declarat recent că ministerul vrea să reformeze managementul organizaţiilor sociale, pentru a permite înregistrarea directă a acestora la ministerul afacerilor civile (MAC). Acest lucru poate face parte din măsurile pe care le doreşte premierul Wen Jiabao, pentru a avansa reforme politice în China comunistă.

Într-o conferinţă de presă susţinută de Biroul de Informare al Consiliului de Stat pe 7 mai, ministrul afacerilor civile, Li Liguo, a declarat că o nouă politică liberală care permite înregistrarea directă a organizaţiilor sociale la MAC a intrat în vigoare din a doua jumătate a anului trecut, scrie ziarul chinez oficial Cotidianul Poporului .

Potrivit altui ziar oficial, Xinhua, normele actuale privind organizaţiile sociale prevăd ca o organizaţie non-guvernamentală să găsească un organism administrativ care să supravegheze activităţile sale, ca o condiţie prealabilă înainte de a se putea înregistra la autorităţile afacerilor civile. Cu alte cuvinte, toate organizaţiile sociale trebuie monitorizate de regim înainte de a se înregistra.

În conformitate cu noul sistem de înregistrare, organizaţiile sociale se pot înregistra direct la MAC.

"Autorităţile vor examina astfel de organizaţii din mai multe unghiuri, cum ar fi condiţiile în care au fost fondate, necesitatea stabilirii unui obiectiv de activitate, precum şi rolul lor în dezvoltarea socială şi economică", a spus Li.

În plus, Li a clarificat faptul că toate organizaţiile sociale, inclusiv cele implicate în activităţi legate de drepturile omului şi politică, vor avea un statut "egal" la înregistrare şi se vor confrunta cu "acelaşi" proces de revizuire.

MAC este un minister coordonat de Consiliul de Stat, şi, prin urmare, se află sub conducerea premierului Wen Jiabao. Astfel, deschiderea uşilor pentru a permite înregistrarea directă a "tuturor organizaţiilor sociale, inclusiv a celor implicate în activităţi legate de drepturile omului şi politică" trebuie să fi fost aprobată de Wen. Mai mult decât atât, liderii principali ai partidului au obiceiul de a acţiona colectiv atunci când iau decizii privind problemele importante, ceea ce înseamnă că Wen nu este singurul lider de partid care a aprobat această măsură reformatoare, conform Deutsche Welle.

Cu doar un an în urmă, în timpul unei reuniuni a Congresului Naţional al Poporului, pe 10 martie 2011, preşedintele Comitetului permanent al Congresului Naţional al Poporului, Wu Bangguo, a respins orice idee de reformă şi a proclamat cele Cinci NU: "nu – alegerilor multipartide, nu – diversificării principiilor de ghidare, nu – separării puterilor, nu – unui sistem federal şi nu – privatizării."

Wu a declarat că cei Cinci NU au fost examinaţi şi aprobaţi de Comitetul permanent al Biroului politic, organul de guvernare al regimului, format din nouă membri.

A doua zi, mai mulţi lideri de partid au declarat că sunt "pe deplin de acord" cu poziţia lui Wu Bangguo privind cei Cinci NU, a raportat Ming Pao din Hong Kong. Printre ei se aflau Jia Qinglin (preşedintele şi secretarul de partid al Comitetului Naţional al Conferinţei Politice Consultative a Poporului), Li Keqiang (vice-premier) şi Zhou Yongkang (şeful aparatului de securitate internă, Comitetul pentru afaceri politice şi legislative). Cu toate acestea, Wen Jiabao nu a comentat în legătură cu declaraţiile lui Wu.

Recent, climatul politic din China s-a schimbat dramatic după o serie de incidente, inclusiv încercarea eşuată de dezertare a fostului şef de poliţie din Chongqing, Wang Lijun, la Consulatul SUA din Chengdu pe 6 februarie, înlăturarea fostului secretar de partid din Chongqing, Bo Xilai, şi evadarea îndrăzneaţă de sub arest ilegal la domiciliu a avocatului chinez orb pentru drepturile omului Chen Guangcheng şi fuga sa la Ambasada SUA din Beijing. Toate acestea au fost lovituri grele pentru Zhou Yongkang, care a demisionat duminică din funcţia de şef al aparatului de securitate publică din China, conform relatărilor.

Zhou Yongkang face parte dintr-o facţiune extremistă, care îi include pe Bo Xilai şi pe fostul lider de partid Jiang Zemin. Împotriva lor s-au intentat procese de tortură şi genocid pentru rolurile jucate în persecuţia împotriva Falun Gong din China. Pentru a nu fi traşi la răspundere din punct de vedere legal, aceşti oameni s-au luptat pentru putere cu facţiunea lui Hu Jintao. Hu este liderul facţiunii Liga Tineretului.

Facţiunea extremistă a lui Zhou este cel mai mare obstacol pentru reforma politică a lui Wen Jiabao, potrivit mai multor experţi din China.

Evenimentele recente sugerează că facţiunea urmează a fi eliminată.

Zhang Tianliang, comentator şi profesor la Universitatea George Mason, a declarat într-un interviu cu New Tang Dynasty Television (NTD TV) că aparatul de securitate internă, condus de Zhou Yongkang, a distrus justiţia publică din China şi a împiedicat transformarea societăţii chineze.

Un alt comentator, Hong Jiang, a relatat pentru NTD TV că în scopul presionării pentru reformă politică, Hu şi Wen vor trebui să-l îndepărteze pe Zhou Yongkang.

În ultimii ani, Wen Jiabao a subliniat în mod deschis importanţa reformei politice în mai multe rânduri.

Într-o conferinţă de presă cu ocazia celei de-a cincea sesiuni a celui de-al 11-lea Congres Naţional Popular, din 14 martie 2012 – cu o zi înainte ca Bo Xilai să fie demis din postul de secretar de partid din Chongqing – Wen a spus că "Reforma a atins un stadiu critic. Fără un succes al reformei politice, reformele economice nu vor putea fi efectuate."

El a adăugat: "în ultimul meu an în funcţie, mă voi dedica mai mult ca niciodată şi voi face eforturi supreme pentru a servi poporul, pentru a compensa neajunsurile muncii mele prin noi realizări şi de a câştiga înţelegerea şi iertarea oamenilor. "

Din moment ce Zhou Yongkang pierde din influenţă, alianţa dintre Hu Jintao, Wen Jiabao şi viitorul lider de partid, Xi Jinping, este în avantaj.

Mass-media chineză de stat a raportat că provincia Guangdong este prima provincie care va pune în aplicare înregistrarea directă a organizaţiilor sociale. Wang Yang, un jucător cheie în facţiunea Liga Tineretului a lui Hu, este secretarul de partid din provincia Guangdong. Noua politică se opune în mod eficient celor cinci NU ai lui Wu Bangguo. Acest lucru ar putea fi un semn că Partidul este deschis la mai multe posibilităţi şi că Wen Jiabao deschide calea pentru reforma politică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe