Satelit rusesc misterios ar putea fi o armă spaţială. SUA îngrijorată
alte articole
Un obiect spaţial desfăşurat de Ministerul rus al Apărării în octombrie 2017 s-a comportat anormal de atunci, alimentând temerile în rândul unor experţi americani că ar putea fi vorba de cea mai recentă armă spaţială în arsenalul tot mai mare al Moscovei.
Rusia susţine că obiectul este un “aparat spaţial pentru inspecţie”, însă comportamentul lui a fost diferit de oricare alt obiec similar, inclusiv cele deja trimise în spaţiu de Moscova, potrivit lui Yleem D.S. Poblete, adjunct al secretarului de stat american pentru Verificare, Control şi Conformare privind reglementările în domeniul armamentului. Diverşi oficiali americani “sunt îngrijoraţi” din cauza satelitului, a declarat Poblete participanţilor la Conferinţa privind dezarmarea, ce a avut loc marţi la Geneva.
“Nu ştim cu certitudine ce este şi nu există nicio cale de a verifica [obiectul]. Dar intenţiile ruşilor în ceea ce priveşte acest satelit nu sunt clare şi acest lucru este, în mod evident, îngrijorător, în special dacă luăm în considerare şi declaraţiile comandantului Forţei Aerospaţiale ruseşti [general colonelul Serghei Surovikin], care a evidenţiat faptul că ‘asimilarea noilor prototipuri de arme în unităţile militare ale Forţei Spaţiale [a Rusiei]’ este o ‘sarcină principală a acesteia’”.
SUA a avertizat de ani de zile în legătură cu faptul că Rusia urmăreşte să dezvolte arme spaţiale. Oficiali din Ministerul rus al Apărării au confirmat în repetate rânduri, începând cu 2009, că Moscova dezvoltă arme anti-satelit. În februarie 2017, Rusia a precizat că dezvoltă o rachetă anti-satelit, iar în martie 2018, Ministerul Apărării a anunţat că trupele spaţiale au primit “un sistem de atac anti-satelit mobil”.
Eforturile Moscovei de a dezvolta arme spaţiale continuă în ciuda afirmaţiilor ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, că “prevenirea unei curse a înarmării în spaţiul cosmic” este o prioritate a Rusiei. Între timp, comportamentul anormal al obiectului spaţial rusesc ar putea reprezenta o încălcare a unui proiect de tratat privind armele spaţiale ce este promovat de Rusia, a precizat Poblete.
“SUA a accentuat în mod clar numeroasele lipsuri ale acestui proiect de tratat. De asemenea, notăm că acest comportament neobişnuit şi potenţial ameninţător – atunci când se observă că un satelit are un alt obictiv decât cel pe care îl declară proprietarii lui – reprezintă o mare îngrijorare pentru noi”, a mai susţinut Poblete.
Alexander Deineko, diplomat de rang înalt rus din Geneva, a respins ceea ce el a numit “aceleaşi acuzaţii nefondate şi calomniatoare bazate pe suspiciuni, presupuneri etc.”.
“Vedem că partea americană îşi exprimă temerile serioase faţă de Rusia, aşadar, aţi putea crede că ar trebui să fie primii care să susţină iniţiativa rusă. Ei ar trebui să fie activi şi să elaboreze un tratat care să satisfacă 100% cerinţele de securitate ale poporului american”, a afirmat el.
“Dar ei nu au avut această contribuţie constructivă”, a adăugat Deineko.
Ambasadorul chinez pentru dezarmare, Fu Cong, a solicitat să se poarte discuţii substanţiale privind spaţiul cosmic, care eventual să ducă la negocieri.
Avertismentul lui Poblete are loc după ce Departamentul american al Apărării a prezentat Congresului un raport şi recomandări cu privire la crearea unei noi ramuri militare dedicate luptelor în spaţiu. Într-un discurs la Pentagon, susţinut cu ocazia publicării acestui raport în cursul săptămânii trecute, vicepreşedintele american Mike Pence a avertizat că Rusia, China, Coreea de Nord şi Iran au depus eforturi timp de ani de zile pentru dezvoltarea de arme anti-satelit.
Preşedintele american Donald Trump a ordonat Pentagonului să întocmească raportul privind forţa spaţială. De câteva luni, Trump a insistat să se creeze o noă forţă militară, iar puterea de a înfiinţa o astfel de ramură o are Congresul. Casa Albă lucrează deja cu diverşi politicieni la realizarea unui proiect de lege în acest sens.
“Spaţiul s-a schimbat în mod fundamental în ultimă generaţie. Ceea ce a fost cândva paşnic şi de necontestat, este acum aglomerat şi duşmănos. Astăzi, alte naţiuni urmăresc mai mult ca niciodată să submineze sistemele noastre bazate pe spaţiu şi să conteste supremaţia americană în spaţiu”, a afirmat Pence.
Pence a mai precizat că Rusia şi China desfăşoară activităţi spaţiale foarte sofisticate ce ar putea apropia sateliţii lor de sistemele spaţiale americane, “prezentând noi pericole fără precedent”.
De când a fost învestit oficial, preşedintele Trump a emis trei directive politice privind spaţiul, a revitalizat Consiliul Spaţial Naţional şi a prezentat o strategie naţională cuprinzătoare privind spaţiul.
“Când vine vorba de apărarea Americii, nu este suficient doar să ai o prezenţă americană în spaţiu. Trebuie să ai o dominaţie americană în spaţiu”, a susţinut Trump în 18 iunie.
Poblete a declarat că proiectul de tratat propus de Rusia - “Treaty on the Prevention of the Placement of Weapons in Outer Space, the Threat or Use of Force against Outer Space Objects” – este un mecanism greşit de a obţine neproliferarea armelor spaţiale. El a mai notat că Rusia s-ar putea deja să fi evitat acest proiect de tratat din moment ce nu există nicio modalitate de a verifica natura recent lansatului său obiect spaţial.
“Este un document ineficient, propus de o ţară care a încălcat în mod regulat angajamentele internaţionale”, a afirmat Poblete.