Trump amână livrarea avioanelor F-35 către Turcia pe fondul amplificării tensiunilor cu SUA

Donald Trump
Donald Trump (Saul Loeb/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a amânat livrarea avioanelor de luptă F-35 comandate de Turcia, pe fondul tensiunilor dintre cele două ţări, care au fost amplificate de arestarea de către Ankara a unui pastor american.

Surse turceşti şi americane au afirmat marţi că decizia lui Trump de a amâna livrarea avioanelor de luptă a fost luată după ce a semnat duminică un proiect de lege care cere ca Pentagonul să prezinte într-un interval de 90 de zile un raport privind relaţiile dintre Ankara şi Washington.

Raportul va oferi Casei Albe o evaluare a deciziei Turciei de a cumpăra sistemul de apărare antirachetă S-400 produs de ruşi.

Tensiunile dintre Turcia şi SUA s-au amplificat după ce Washingtonul a anunţat luna trecută că impune sancţiuni împotriva a doi miniştri turci pentru rolul lor în detenţia pastorului american Andrew Brunson. Pastorul, care se află acum sub arest la domiciliu, este acuzat de implicare într-o lovitură de stat eşuată împotriva preşedintelui Recep Tayyip Erdogan în iulie 2016. Preşedintele turc şi alte autorităţi din ţară au respins apelurile lui Trump de a-l elibera pe Brunson, precizând că o decizie privind această problemă depinde doar de instanţe.

De asemenea, la sfârşitul săptămânii trecute, Trump a anunţat că administraţia sa dublează tarifele la importurile de oţel şi aluminiu din Turcia, acţiune care a dus la căderea mai jos a lirei turceşti.

Erdogan a afirmat marţi că ţara sa va răspunde la sancţiunile aplicate de SUA prin impunerea unei interdicţii la importurile de produse electronice americane, inclusiv iphone. Anunţul a ajutat lira să recupereze o parte din valoarea pierdută.

Ankara şi Washington au neînţelegeri şi în privinţa altor probleme, inclusiv războiul din Siria sau eforturile Turciei, o membră NATO, de a-şi extinde cooperarea militară cu Rusia.