Sancţiunile economice împotriva Rusiei ar fi fatale pentru Bulgaria (presă)

Sancţiunile economice împotriva Rusiei ar fi fatale pentru Bulgaria, a afirmat miercuri Vasil Velev, preşedintele Asociaţiei capitalului industrial de la Sofia, într-un interviu pentru ziarul Standart.
(Christopher Furlong / Getty Images)
Epoch Times România
12.03.2014

Sancţiunile economice împotriva Rusiei ar fi fatale pentru Bulgaria, a afirmat miercuri Vasil Velev, preşedintele Asociaţiei capitalului industrial de la Sofia, într-un interviu pentru ziarul Standart. Velev este de acord cu afirmaţia premierului Plamen Oreşarski că Bulgaria va fi una dintre cele mai afectate ţări dacă Uniunea Europeană decide să impună sancţiuni economice Moscovei. În opinia sa, deteriorarea relaţiilor cu Rusia, cel mai mare partener comercial al Bulgariei, ar fi ca o sinucidere pentru economia ţării balcanice.

Omul de afaceri citează datele Institutului Naţional de Statistică conform cărora Federaţia Rusă ocupă primul loc în topul partenerilor comerciali ai Bulgariei, cu schimburi comerciale de aproximativ 5,5 miliarde euro în 2013, ceea ce reprezintă 11%. Schimburile comerciale ale Bulgariei cu Ucraina se ridică la peste un miliard de euro, exporturile bulgăreşti către această ţară crescând cu 75% în 2013 faţă de 2012.

Velev susţine că economia bulgară deja simte impactul negativ al crizei din Ucraina - multe proiecte cu această ţară au fost suspendate, iar transporturile rutiere de mărfuri spre Rusia sunt îngreunate pentru că trec prin teritoriul ucrainean. Ambele ţări formează împreună în jur de 13% din totalul schimburilor comerciale ale Bulgariei, în condiţiile în care SUA nu reprezintă decât 1%. 30% din comerţul bulgăresc se face cu ţările din bazinul Mării Negre: Rusia, Ucraina, România, Turcia şi Georgia. Vă puteţi imagina ce se va întâmpla în caz de conflict militar în Marea Neagră? - întreabă retoric întreprinzătorul. El avertizează şi în legătură cu consecinţele negative asupra turismului bulgăresc pe care o are prezenţa unor nave de război în Marea Neagră. Cine va veni pe litoralul nostru dacă marea este plină de nave cu rachete şi tunuri? - mai întreabă el. Velev susţine că manevrele militare ale României, Bulgariei şi statelor Unite ar fi trebuit amânate în condiţiile create, chiar dacă fuseseră planificate de mult timp, pentru a nu contribui la creşterea tensiunii.

Într-un editorial publicat de agenţia Mediapool (de centru-dreaptă) analistul Ilian Vasilev susţine însă că este un mit că Bulgaria va avea de suferit mult în cazul în care ar fi impus un embargou european împotriva Rusiei. Vasilev argumentează prin faptul că bilanţul pentru Bulgaria al schimburilor comerciale cu Rusia este extrem de negativ, importurile din Rusia depăşind cu aproximativ 6 miliarde de dolari pe an valoarea exporturilor bulgăreşti către această ţară. Potrivit lui Vasilev, chiar dacă consecinţele pe plan scurt pentru economia bulgară ar fi negative, eventualele sancţiuni împotriva Rusiei ar putea avea impact benefic pe termen lung pentru că va stimula politicile de diversificare a surselor de energie care mereu au fost amânate. În prezent Bulgaria se află într-o dependenţă aproape totală de sursele de energie din Rusia, situaţie care, în opinia analistului, a fost moştenită din perioada sovietică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor