Salvini apasă pe acceleraţie. Italia va confisca nava unui ONG german. La bord, 226 de imigranţi

Ambarcaţiunea umanitară Lifeline, operată de ONG-ul german Mission Lifeline
Ambarcaţiunea umanitară Lifeline, operată de ONG-ul german Mission Lifeline (Captură Foto)

Italia a anunţat joi că va sechestra o ambarcaţiune sub pavilion olandez folosită pentru salvarea imigranţilor, după ce Olanda a refuzat să îşi asume răspunderea pentru navă.

Nava, care este operată de ONG-ul german Mission Lifeline, a cerut să i se permită să intre într-un port italian după ce a ridicat imigranţi din două bărci de cauciuc în apele internaţionale din largul coastei Libiei, potrivit Deutsche Welle. Ambarcaţiunea Lifeline are la bord 226 de imigranţi.

Ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, a respins iniţial accesul navei Lifeline în porturile italiene, cerând navei să ducă imigranţii în Olanda. Ministrul italian al Transporturilor, Danilo Toninelli a afirmat însă că nu este sigur că o navă de 32 de metri poate să facă acea călătorie cu un număr atât de mare de oameni la bord.

Olanda a refuzat să îşi asume răspunderea pentru navă. “Ei au un steag olandez, dar nu sunt înregistraţi în Olanda şi, prin urmare, nu se află sub responsabilitatea statului olandez”, a declarat Lennart Wegewijs, purtător de cuvânt al Ministerului olandez de Externe.

Pe de altă parte, ONG-ul Mission Lifeline a distribuit o fotografie cu un document de înregistrare care arată că nava Lifeline a navigat sub pavilion olandez.

Salvini a afirmat că l-a contactat pe ambasadorul olandez în Italia cu privire la activităţile navei, adăugând că imigranţii “vor vedea Italia doar dintr-o carte poştală”.

Însă Toninelli, care supervizează paza de coastă a Italiei, a susţinut că paza de coastă va escorta nava Lifeline “către un port italian pentru a desfăşura o anchetă” şi pentru a sechestra nava. El a adăugat că imigranţii vor fi transferaţi pe ambarcaţiuni ale pazei de coastă italiene.

Echipajul navei susţine că Lifeline a observat imigranţii joi dimineaţă. Autorităţile italiene au înştiinţat Lifeline că paza de coastă a Libiei urma să îi ridice pe imigranţi dar, cu toate acestea, nava i-a salvat.

Axel Speier, purtător de cuvânt al Mission Lifeline, a afirmat că starea imigranţilor este “bună” şi că 14 femei şi 4 copii mici s-au aflat de asemenea la bord. De asemenea, el a declarat că imigranţii au fost urcaţi pe nava ONG-ului din cauză că nu vor fi în siguranţă în Libia.

Oamenii salvaţi pe mare trebuie duşi spre cel mai apropiat “loc sigur”, conform regulilor maritime internaţionale. ONU şi diverse organizaţii umanitare nu consideră Libia un “loc sigur” întrucât, susţin ele, imigranţii vor fi supuşi la detenţie pe termen nedeterminat, abuzuri fizice, sclavie şi şantaj.

“În mod intenţionat nu aţi ascultat de autorităţile italiene sau libiene. Bine. Atunci duceţi-i pe aceşti oameni în Olanda”, a scris Salvini într-un mesaj postat pe Facebook. El a adăugat că ambarcaţiunea pune vieţile imigranţilor în pericol, în condiţiile în care aceasta are o capacitate de a transporta doar de 50 de persoane, însă a urcat la bord peste 200.

Mission Lifeline a susţinut într-o declaraţie că “se teme că o situaţie similară navei Aquarius ... ar putea fi la orizont”. Aquarius este o ambarcaţiune operată de Medecins Sans Frontières şi organizaţia umanitară franco-germană SOS Mediterranee şi Salvini a întors-o din drumul său spre Italia săptămâna trecută, deşi avea la bord peste 600 de imigranţi. Malta a făcut acelaşi lucru şi nava, care naviga sub pavilionul Gibraltarului, a ajuns în cele din urmă în Spania, acoperind o distanţă suplimentară de 1.500 km.

La începutul acestei luni, Salvini, liderul partidul anti-imigraţie Liga (cunoscut anterior sub numele de Liga Nordului), a promis că nu va mai permite navelor umanitare cu imigranţi la bord să andocheze în Italia, precizând că paza de coastă italiană va salva imigranţii în Mediterană.

De asemenea joi, Seefuchs, o altă navă ce navighează sub pavilion olandez şi care este operată de organizaţia umanitară germană Sea Eye, şi-a încheiat misiunea pe mare după ce guvernul olandez a afirmat că nu îşi mai asumă răspunderea pentru ambarcaţiune. Ministrul italian al Transporturilor, Danilo Toninelli, a declarat că Seefuchs va primi acelaşi tratament precum nava Lifeline.

ONU a susţinut joi că peste 1.000 de imigranţi au murit în Mediterană în 2018. Cel puţin 220 dintre ei s-au înecat în largul coastei Libiei în ultimele câteva zile în timp ce încercau să ajungă în Europa.

Noul guvern populist al Italiei, o coaliţie între Liga şi partidul anti-establishment Mişcarea Cinci Stele, a adoptat o poziţie dură faţă de criza imigranţilor din Europa. Italia a permis din 2014 ca 640.000 de imigranţi să ajungă pe coastele sale şi, în prezent, găzduieşte 170.000.

Un “mini-summit” de urgenţă a fost programat să aibă loc duminică la Bruxelles, unde va fi discutată problema imigraţiei înaintea unui summit UE deplin în 28-29 iunie.