Salariul minim pe economie rămâne 1250 lei. Ce va fi la anul, să decidă următorul Guvern

Guvernul Cioloş a decis să nu majoreze salariul minim, lăsând acest lucru la latitudinea viitorului executiv.
Ana Ion
29.12.2016

alte articole

Dacian Cioloş (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Ana Ion
29.12.2016

Nivelul salariului minim pe economie rămâne la 1.250 de lei, urmând ca noul Guvern ce va fi investit să stabilească salariul minim pe economie pentru 2017.

"Valoarea salariului minim pe economie garantat în plată pentru anul 2017 va fi stabilită de viitorul Guvern. Actualul Executiv, aşa cum a anunţat în Consiliul Naţional Tripartit din 12 decembrie, a decis să menţină nivelul actual al salariului minim, de 1.250 de lei, având în vedere că viitorul Guvern va avea legitimitatea necesară pentru stabilirea unei noi valori care să se aplice anul viitor.

În condiţiile în care valoarea salariului minim pe economie garantat în plată pentru 2017 nu se modifică, nu este nevoie de o nouă Hotărâre de Guvern care să reconfirme actul normativ aflat deja în vigoare, întrucât valabilitatea acestuia nu expiră la finalul acestui an.

Ţinând cont de faptul că Hotărârea Guvernului nr.1017/2015 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată prevede că începând cu data de 1 mai 2016, salariul de bază minim este de 1.250 lei lunar, un alt act normativ care să reglementeze acelaşi lucru, ar fi reprezentat, din punct de vedere juridic, o redundanţă legală.", se arată în comunicatul de presă remis de Guvern Epoch Times.

Reamintim că premierul Cioloş a declarat, la ultima reuniune a Consiliului Naţional Tripartit, că, dacă viitorul guvern se va instala până la sfârşitul anului, va avea posibilitatea să aprobe nivelul salariului minim promis pentru 2017, iar dacă noul guvern se va instala la începutul anului viitor, actualul cabinet va da HG prin care să menţină nivelul actual al salariului minim şi în luna ianuarie 2017.

"Partidul care a câştigat alegerile şi-a stabilit o cifră clară în programul de guvernare, pe care şi-a asumat-o politic. Dacă acest guvern ar lua o decizie pe baza negocierilor cu sindicatele şi patronatele, cu o săptămână sau două înainte de instalarea noului guvern, ar putea fi acuzat că abuzează de responsabilitatea pe care o are. Pe de altă parte, în cazul în care acest guvern ar promova o Hotărâre cu acea sumă, ar însemna că ne-am asumat-o fără a avea vreo analiză în spate", susţinea Dacian Cioloş pe 12 decembrie, după reuniunea Consiliului Naţional Tripartit.

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor