Barcelona pregătită să introducă propria ei monedă

Oraşul spaniol Barcelona se pregăteşte să avanseze un plan privind introducerea propriei monezi, în ciuda avertismentelor de la Banca Centrală a Spaniei.
Monedă euro (Sean Gallup / Getty Images)
Andrei Popescu
17.11.2016

Noua aşa-numită “monedă socială” va fi folosită în Barcelona pentru a cumpăra produse şi servicii locale cu reducere şi va avea o paritate de unu la unu cu moneda euro.

Rezidenţii şi companiile vor putea să îşi schimbe euro în noua monedă şi angajaţii municipali ai oraşului ar putea fi plătiţi parţial cu noua monedă.

Primarul Barcelonei a declarat că programul pilot va începe în 2017. În plus, planul va fi implementat în Besos, un cartier de muncitori din Barcelona, în 2018. Se doreşe ca noua monedă să devină un mijloc de plată legal până în 2019.

Pentru ca planul să funcţioneze, companiile locale vor trebui să se înscrie şi să participe la proiect.

Barcelona nu este primul oraş de acest fel în Europa sau în Spania. Oraşul Girona foloseşte res, Sevilla foloseşte puma, iar Bilbao foloseşte ekhi.

Valutele alternative există de asemenea şi în oraşele franceze Lyon şi Toulouse, Bristol în Marea Britanie (unde primarul îşi primeşte întregul salariu în lira locală Bristol, precum şi în Rosenheim din sudul Germaniei.

Monedele locale sau regionale au început de asemenea să apară în SUA, de ex. în San Francisco.

Cum funcţionează monedele complementare?

Răspunsul succint este: întocmai ca moneda normală. Singura diferenţă este aceea că pot fi folosite doar în zone restricţionate geografic şi cu firme şi companii care se înscriu în schema respectivă.

Lira Bristol, de exemplu, poate fi folosită prin deschiderea unui cont local, şi apoi lira sterlină este convertită în lira Bristol, într-o manieră similară în care este folosită moneda virtuală Bitcoin.

Deşi doresc să opereze pe picior de egalitate cu valutele tradiţionale, monedele locale nu reprezintă un mijloc de plată legal.

Acest lucru înseamnă că utilizarea şi acceptarea lor de către companii este în întregime voluntară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor