Salariile uriaşe de la stat. Fost ministru al Economiei, dezvăluiri despre privilegiile bugetarilor de lux

Fostul ministru USR al Economiei Claudiu Năsui trece în revistă salariile uriaşe acordate de unele instituţii de stat şi subliniază că tăierea cheltuielilor pentru stabilizarea deficitului bugetar ar trebui să înceapă cu salarizarea şefilor instituţiilor publice.
„Nu finanţăm decât sinecuri şi salariile bugetarilor de lux din casta politică”, arată el.
Redăm postarea lui Claudiu Năsui:
"Casta politică a fost întotdeauna foarte inventivă când a fost vorba de salarizarea şefilor.
Toată lumea a auzit de ASF şi privilegiile pe care le aveau: 16 salarii pe an, decontarea transportului, chirii, asigurări private de sănătate, abonamente la sala de sport, prime de vacanţă şi tichete cadou de sărbători. Sărbătoreau mult şi Paştele, şi Crăciunul, şi ziua ASF şi vacanţa mare.
Aveau atâtea beneficii încât au decis să secretizeze contractul colectiv de muncă ca să nu se afle de ele. A trebuit să îl obţin în instanţă după aproape doi ani de procese.
Şefii ASF aveau între 500.000 şi 1.000.000 de lei pe an. Net.
Şi nici măcar n-aveau cele mai mari salarii din statul român.
Ştiu că e greu de crezut că cineva ar putea să îi depăşească. Dar iată că se poate. Directorul unui institut de cercetare şi-a dat aproape 2.000.000 de lei în 2019. Adică cu 5.000 de dolari/lună mai mult că preşedintele Americii.
Şi nu era doar el salarizat regeşte din banii pe care statul altfel îi ia de la dumneavoastră.
Un director 'ştiinţific', din acelaşi institut de aşa-zisă cercetare şi dezvoltare, a încasat în 2020 într-o singură lună 437.000 lei, cât toţi miniştrii guvernului la un loc. Iar între 2019-2021 a primit 2.300.000 de lei, adică peste 10.000 euro pe lună.
Şi să nu credeţi că s-a schimbat ceva în ultimii ani.
Anul ăsta un director Romsilva s-a pensionat cu o primă de 100.000 de euro, apoi s-a reangajat tot şef în Romsilva pe un salariu de mii de euro.
În alt institut de cercetare, directorul a cumulat salarii, sporuri, prime şi indemnizaţii şi a ajuns să ia într-un an 900.000 lei şi încă peste 1.000.000 în anul următor. În al treilea an s-a oprit la 600.000 fiindcă s-a pensionat.
În alt mare institut, directorul găsea tot timpul soluţii să îşi crească salariul de la 30.000 de lei pe lună la 50.000-80.000 de lei, şi uneori chiar şi la 360.000 de lei într-o lună. Ba era sporul de Paşte, ba era sporul de Crăciun. Când nu se putea aşa, apărea prima pentru 'ziua cercetătorului'. Inventiv, totul era să intre banul contribuabilului. Iar pentru ei se găsesc mereu şi soluţii şi bani.
Toate astea sunt vârful aisbergului. Să nu credeţi că s-au aflat uşor. Investigaţiile s-au lăsat cu plângeri penale, litigii şi ameninţări. Mie mi-au făcut plângere penală când am publicat adeverinţa de salarizare a şmecherului cu salariul cât toţi miniştrii la un loc.
Unele cifre sunt mai vechi, fiindcă pentru unii e nevoie să îi dau în judecată în mod repetat, iar un litigiu durează ani de zile.
Toţi banii ăştia nu se dau pe sub mână, nu sunt luaţi prin acte de corupţie sau alte nelegiuiri. Totul este acoperit cu acte şi contracte 100% legale.
Pe hârtie, spunem că finanţăm cercetarea, paza pădurilor, ingineria nucleară, siguranţa clădirilor şi o sumedenie de alte lucruri 'importante'.
În realitate, nu finanţăm decât sinecuri şi salariile bugetarilor de lux din casta politică.
Dacă tot căutăm cheltuieli de tăiat, domnii aceştia ar trebui să fie primii de unde se taie într-un guvern reformator", scrie pe Facebook Năsui.