Salariaţii TVR declară grevă japoneză, nemulţumiţi de micşorarea salariilor

Televiziunea Română.
Televiziunea Română. (Epoch Times România)

Dragoş Bocanaciu, preşedintele Sindicatului pentru Unitatea Salariaţilor TV din TVR (SPUSTV) a anunţat că angajaţii TVR vor intra, de marţi, în grevă japoneză, aceştia protestând faţă de hotărârea de reducere a timpului de lucru de la 8 la 6 ore şi a salariilor cu 25%, în contextul în care TVR a redus excesiv o serie de servicii şi a plătit colaboratorii cu peste 7 milioane de lei în 2013. Protestatarii vor purta o banderolă albă pe braţ.

Dragoş Bocanaciu a afirmat că, în momentul de faţă, acesta este singurul mod în care pot să-şi manifeste nemulţumirea faţă de intenţiile administraţiei.

"Nu vrem să se apeleze la acea decizie avizată favorabil de Comitetul Director, adică de reducere a timpului de lucru şi automat a câştigurilor salariale. Este o măsură care probabil că urmează să fie discutată şi, să sperăm noi, respinsă în Consiliul de Administraţie care este programat miercuri. Aceasta este principala solicitare, pentru că o astfel de decizie nu poate fi luată decât după nişte consultări cu sindicatul, potrivit legii. Aceste consultări încă nu au fost făcute", a declarat acesta.

Bocanaciu a mai precizat că angajaţii TVR solicită renunţarea "total, fără nicio excepţie" la contractele de colaborare, drepturi de autor, convenţii civile şi PFA-uri. "Pentru că noi nu suntem ca alte instituţii media ca să apelăm la aceste contracte de muncă 'mascate', cum le numesc eu, care sunt foarte des folosite în alte instituţii de presă", a mai precizat acesta.

Preşedintele SPUSTV a afirmat că TVR are mulţi angajaţi "de valoare" şi nu înţelege de ce se folosesc colaboratori: “Eu cred că avem suficient de mulţi oameni şi capabili să facă emisiuni, şi să meargă pe teren şi să facă reportaje, iar, dacă tot discutăm despre instituţie în dificultate, întâi şi întâi, ca manager, mă gândesc eu, în momentul în care ai de luat nişte măsuri, primele măsuri pe care le iei este să opreşti hemoragia banilor în exterior şi de-abia după aceea te îndrepţi în interior, spre reducerea cheltuielilor”.

Liderul sindical a precizat că la greva japoneză pot participa toţi angajaţii din TVR, indiferent de sindicatul din care fac parte.

Dragoş Bocanaciu a susţinut că nu a fost stabilit un "deadline" pentru această grevă, acesta precizând că vor fi discutate şi alte forme de protest, în funcţie de ceea ce permite legea, şi anume ieşirea în stradă şi pichetarea Guvernului şi a Parlamentului, adică a instituţiilor care ar fi trebuit să aibă grijă ca TVR să nu ajungă în această situaţie.

Referitor la decizia conducerii TVR de a reduce timpul de lucru al angajaţilor instituţiei de la 8 la 6 ore pe zi şi câştigurile salariale ale acestora cu 25%, Dragoş Bocanaciu consideră că această idee este foarte păguboasă din punct de vedere al calităţii, în sensul că o astfel de reducere a câştigurilor salariale va avea un efect negativ asupra emisiunilor care se vor da pe post.

Acesta a precizat că sindicatul pe care îl conduce nu va fi niciodată de acord cu o astfel de "decizie păguboasă" şi speră să se renunţe la această variantă care va duce la creşterea tensiunii în interiorul TVR.

În 2013 în TVR a avut loc o concediere colectivă, fiind concediaţi 619 salariaţi din 3.149 de angajaţi. Însă, în urma restructurării, TVR este implicată în circa 300 de procese cu foşti angajaţi, din care doar 15% s-au pierdut în primă instanţă.

În raportul de activitate al TVR pe 2013, srtv a cheltuit cu personalul 182,9 milioane de lei în 2013, ceea ce reprezintă 2,71% mai puţin faţă de 2012. Însă cheltuielile cu colaboratorii au crescut cu 51% în semestrul al II-lea al anului trecut faţă de primul semestru, ridicându-se la peste 7 milioane de lei în 2013.

Deciziile pe care le-au contestat sindicatele au fost analizate în şedinţa Comitetului Director al TVR de pe 13 mai, la care a participat şi Stelian Tănase, directorul general interimar al Televiziunii Române.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne