S-au descoperit legături între obezitate şi afecţiuni ale creierului
Oamenii de ştiinţă au descoperit că o afecţiune a celulelor creierului din hipotalamus joacă un rol în obezitate.
Cercetătorii au început să înţeleagă de ce pierderea în greutate este atât de dificilă. Ei cred că are de a face cu faptul că o parte a creierului răspunzătoare de controlul greutăţii este afectată.
Dacă persoanele obeze opresc supraalimentarea, optează pentru o dietă sănătoasă şi efectuează exerciţii fizice, ele pierd în greutate. Cu toate acestea, ele pot lua din nou în greutate, în mod rapid. Conform cercetătorilor motivul nu este o lipsa de voinţă, ci o afecţiune a celulelor creierului, sau neuronilor din hipotalamus - o structură din creier care ajuta la controlul unui număr de funcţii ale corpului, inclusiv ale apetitului şi greutăţii.
Ideea potrivit căreia unele leziuni ale creierului pot juca un rol în greutatea corporală nu este una nouă, susţine Michael Schwartz de la Centrul pentru obezitate şi diabet al Universităţii Washington din Seattle.
Oamenii de ştiinţă ştiu de aproape cinci ani că hipotalamusul animalelor obeze - inclusiv al omului – prezintă o inflamaţie, care este o reacţie tipică la o afecţiune.
Dar cercetătorii conduşi de Schwartz au vrut să determine rolul afecţiunii hipotalamusului în obezitate şi să răspundă la câteva întrebări:
"Este pur si simplu o consecinţă a obezităţii sau are loc înainte de obezitate?", întreabă Schwartz. "Şi ce ar putea iniţia acest răspuns? Care este cauza inflamaţiei, ar putea ea să aibă de-a face cu obezitatea în sine?"
Echipa lui Schwartz a utilizat o dietă bogată în grăsimi pentru şoareci şi şobolani de laborator, în aşa fel încât să ia în greutate. Când au căutat dovezi ale inflamaţiei în creierele lor, au făcut o descoperire surprinzătoare.
"Am fost sincer şocaţi să descoperim că inflamaţia a devenit evidentă în termen de 24 de ore de la schimbul de dietă", spune Schwartz.
Cercetătorii au găsit, de asemenea, dovezi ale unui răspuns neuro-protector ferm şi rapid, fiind activate celule pentru a repara neuronii deterioraţi. Însă animalele au fost ţinute pe o dietă bogată în grăsimi timp de nouă luni şi inflamaţia a revenit în cele din urmă.
Potrivit lui Schwartz, mesajul-cheie este că nu e vina oamenilor care încearcă şi nu reuşesc să piardă în greutate prin dietă, în mod repetat.
"Datele noastre vor evidenţia o bază biologică structurală pentru a înţelege de ce este dificil să pierdem în greutate," susţine el. "Aceasta are de-a face cu leziuni ale zonei creierului care este responsabilă cu controlul greutăţii corporale."
Schwartz a afirmat că asta explică şi de ce medicamentele nu sunt eficiente în a ajuta oamenii să piardă în greutate pentru o perioadă mai lungă de timp. Compuşii disponibili în prezent nu vizează ceea ce pare a fi cauza principală a obezităţii.