S-a descoperit o stea care orbitează în jurul găurii negre a Căii Lactee
alte articole
O stea descoperită orbitând în jurul găurii negre din centrul galaxiei noastre ar putea ajuta să se verifice dacă teoria relativităţii generale a lui Albert Einstein este valabilă în apropierea unei găuri negre.
Cunoscută sub numele de S0-102, steaua se învârte în jurul găurii negre la fiecare 11,5 ani. Anterior, se ştia doar despre o stea luminoasă numită S0-2 că ar fi orbitat aproape de centrul galactic la fiecare 16 ani. Cele mai multe stele îl înconjoară la fiecare şase decenii sau mai mult.
Deşi găurile negre nu pot fi văzute în mod direct, ele pot fi studiate prin prisma efectelor lor asupra stelelor din apropiere.
"Tangoul dintre S0-102 şi S0-2 va dezvălui adevărata geometrie a spaţiului şi timpului în apropierea unei găuri negre, pentru prima dată", a declarat liderul cercetării Andrea Ghez de la Universitatea din California-Los Angeles (UCLA), într-un comunicat de presă. "Această măsurare nu se poate efectua doar cu o stea."
Einstein a prezis că masa distorsionează spaţiul şi timpul, încetinind astfel timpul şi modificând distanţele. Ca şi S0-102, S0-2 se deplasează într-o orbită eliptică.
"Faptul că se deplasează în formă de elipsă asigură masa găurii negre supermasive, dar dacă putem îmbunătăţi precizia măsurătorilor, vom putem observa devieri de la o elipsă perfectă - aceasta fiind amprenta relativităţii generale", a explicat Ghez.
S0-2 se va apropia de gaura neagră în 2018, când este de aşteptat să îşi accelereze mişcarea cu mai mult de 402.336 de km pe oră. Mişcarea sa va fi influenţată de curbura spaţiu-timp, iar lumina care ajunge pe Pământ va fi distorsionată.
Studiul va fi publicat în revista Science pe 5 octombrie.